fb
НовиниПо света

Редакторските бележки по книгата на Майло изтекоха в интернет. И са суперзабавни!

3 мин.

Близо година след шумното разтрогване на сделката за издаването на биографията на британски блогър Майло Янопулос „Опасен“ (Dangerous) бележките на редактора от Simon & Schuster Мичъл Айвърс изтекоха в Twitter и буквално заляха онлайн пространството. Те са част от документацията по делото, коeто Янопулос заведе срещу издателството с иск на обща стойност $10 млн.

Заслуга за разпространяването на редакторските коментари има софтуерната инженерка Сара Мей, създателка на една от най-големите образователни IT общности в Щатите RailsBridge.

Сред най-забавните моменти, които интернет потребителите споделят, са бележки като „Тъпа шега“, „Пречи на тезата ти, а и изобщо не е забавно“, „Недоказуемо обвинение“, „Не си струва глупавата шега“, „Това определено не е мястото за поредната доза от нарцисизма ти“, „Не времето или мястото за още една шега за черни пишки“, „Да останем с девствени. Няма нужда от перверзници„, „Целият този абзац е просто повтаряне на фалшива новина –  НЯМА кръв, НЯМА семенна течност и НЯМА сатанизъм. Изтрий“, „Това няма да стане“, „Това не е вярно. И това не е вярно“, „Не, това изобщо не ПОКАЗВА това“, „Няма да приема ръкопис, който квалифицира голяма група от обществото като психично болни„.

Още от първите коментари Айвърс съветва Майло:

Избягвай да вмъкваш обиди –  те отслабват авторитета ти. В цялата книга най-силните ти аргументи се губят в море от самовъзвеличаване и разхвърляни размисли.

Колумнистът на The Guardian Джесика Валенти е сред обсъжданите имена в книгата. На Айвърс дори се налага да обяснява, че заглавието на неин текст всъщност e закачка към хора като Янопулос. „И смяташ заглавието за реч на омразата, то ЦЯЛАТА ТАЗИ КНИГА е реч на омразата“, категоричен е редакторът.

https://twitter.com/JessicaValenti/status/946384308914343937

В коментар №471 пък четем:

Цялата тази популярна психология е глупост. Не можеш да кажеш, че грозните хора са захвърлени в ъгъла. Виждал ли си изобщо хората на митинг на Тръмп?

https://twitter.com/demotimvator/status/946472711970099200

В петък Янопулос излезе с контраизявление и снимки на съобщения от редактора, според които блогърът се е справил добре с книгата. Адвокатът Стивън Майстър твърди, че решението книгата да не се публикува е било взето още преди ръкописът да стигне до Айвърс и бележките му е трябвало да дадат тежест за неправомерно прекратяване на договора.

Според писмена клетвена декларация на Айвърс, който е вицепрезидент и редакционен директор на импринта Threshold Editions, Simon & Schuster са спечелили търг за книгата в края на 2016 г., а работата по ръкописа е била значително ускорена спрямо нормалните срокове. Корекциите на автора обаче се оказват „незадоволителни“ и след разразилия се педофилски скандал с участието на Янопулос проектът става неизгоден за водещото издателство. Освен това, по думите на Айвърс част от книготърговците са искали първо да видят книгата, преди да решат дали да я продават.

В края на февруари от Simon & Schuster официално обявиха, че няма да издават „Опасен“, и помолиха Майло да върне преведения му вече аванс от $255 хил. В крайна сметка Янопулос издаде книгата си сам, а през лятото разследване на специализираното издание Publishers Weekly показа, че въпреки гръмките изявления на блогъра за продадени над 100 хил. копия от книгата през първите няколко дни, реалните продажби са в пъти по-ниски.

Снимка на публикацията: Frontpage Mag