fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Хайде всички да убием Констанс“ и да я забравим

2 мин.

Rei Bredbari - Haide vsichki da ubiem KonstansСъжалявам, че ще започна по толкова директен начин, но разочарованието ми е голямо и няма как да го прикрия. Отдавна не бях срещал книга, която да ми е толкова далечна и толкова нищожно да ме докосне. В нея нямаше нищо, което да почувствам близко.

Нито сюжетът (застаряваща актриса, която бяга от миналото си), нито детайлите (десетки филмови препратки към актьори и актриси, които предполагам, че в Холивуд са значели нещо, но нямаше нито един от тях, който дори бегло да съм чувал; а уж съм филмов маниак…), нито диалозите между неназования писател и помагачите му (толкова фалшиви разговори и реакции не съм чел в последно време… Очевидно се е гонило формирането на някакъв типаж хора, но аз не успях да припозная живи същества в тях).

А Рей Бредбъри ми е толкова любим автор! Със сигурност е един от разказвачите, които най-много обичам. Мислех си, че вероятно заради това очакванията ми са били високи, но не е така. Един ден просто взех книгата от рафта, отворих я и зачетох. Без да избирам, без да проучвам, без да се надявам. И се радвам, че все пак стигнах до финала и не я оставих наполовина.

Констанс Ратиган е легендарна актриса и фатална жена, можеща да се похвали с безкраен списък от завоевания. Една вечер тя се появява в дома на една от тези „жертви“, заявявайки, че скоро ще умре и че това е неизбежно. След това изчезва и неназованият поименно писател се вкопчва в идеята да я спаси. От тук почва едно досадно ровене в стари вестници, снимки, изтъркани кино ленти и много прашасали истории. Начинът, по който се разви тази на пръв поглед обещаващо звучаща мистерия, ме остави напълно безразличен. Нищо в мен не трепна.

Ужасно искам да прочета и други мнения за тази книга! Тайно се надявам, че може би просто аз не съм бил в състояние да оценя нещо наистина стойностно. Защото в момента си мисля, че едва ли някой неамерикански читател може да хареса нещо в тази история…

Други мнения за „Хайде всички да убием Констанс“ можете да намерите в блоговете „Книголандия“ и „Библиотеката“.