fb
НовиниПо света

Ричард Пауърс спечели „Пулицър“ за художествена литература с The Overstory

2 мин.

Американският писател Ричард Пауърс е тазгодишният носител на награда „Пулицър“ за художествена литература с The Overstory. Романът му се отличава с необикновения си сюжет, който преплита животите на хора и дървета, и изследва откъсването ни от природата.

Биографията на Фредерик Дъглас с автор Дейвид У. Блайт триумфира в категорията за историческа книга, The New Negro: The Life of Alain Locke на Джефри С. Стюарт беше излъчена за най-добра биография, a Amity and Prosperity: One Family and the Fracturing of America на Елайза Гризуолд получи приза за нехудожествен текст. Расата и противоречията в американската история и съвремие са водещи теми сред победителите.

В категория „Поезия“ беше отличен Форест Гендър с елегичната си стихосбирка Be With. За най-добра пиеса беше обявена Fairview на Джаки Сиблис Дръри. 

Голямата награда за новинарски репортаж отиде при „Уолстрийт Джърнъл“ за разкритията им относно скандала с бившия адвокат на президента Тръмп – Майкъл Коен, и подкупите му на жени, твърдящи, че са имали сексуални отношения с държавния глава. „Ню Йорк Таймс“ също получи медал за разследване, свързано с Доналд Тръмп, в частност с опитите му да избегне плащането на данък за наследство.

Проблемът с притежаването на оръжие и зачестилите случаи на масова стрелба в САЩ бяха сред най-силно засегнатите – три отделни медии получиха „Пулицър“ за отразяването си на темата. Медал за разследваща журналистика бе връчен и на тримата репортери от „Лос Анджелис Таймс“ за поредицата им от статии за гинеколога Джордж Тиндал, обвинен в сексуален тормоз над студентки в университета в Южна Каролина.

Дейна Канеди, председателката на 18-членния борд на наградата, коментира, че добрите примери носят надежда във време, когато журналисти са системно подлагани на заплахи и несправедливо обявявани за врагове на демокрацията, на която всъщност служат.

Печелившите материали за пореден път отразяват непоколебимата решителност на авторите си да поддържат принципите на тази благородна професия.

Почетен „Пулицър“ беше присъден посмъртно на Арета Франклин за „неоспоримия ѝ принос към американската музика и култура в продължение на повече от пет десетилетия“ – история за дълбоко залегналите в корените на обществото предразсъдъци.

Победителите във всяка категория получиха медал с лика на Джоузеф Пулицър и премия в размер на 15 000 долара. Пълния списък с наградените можете да разгледате тук. Припомняме, че през 2018 г. отличието спечели Андрю Шон Гриър с романа Less.

Снимка на публикацията: Pittsburgh Post-Gazette

[ + ]