fb
НовиниПо света

PEN America съди Доналд Тръмп заради атаките му срещу журналисти

2 мин.

Писателската организация и застъпник за свободата на словото PEN America заведе дело срещу американския държавен глава във федералния съд в Ню Йорк, съобщава Publishers Weekly. Целта е „да се попречи на президента Тръмп да използва правителствената машина за саморазправа или за да заплашва с репресии журналисти и медии заради отразяване, което не му е по вкуса“.

В отворено писмо относно делото президентът на PEN Дженифър Игън и изпълнителният директор Сузан Носел пишат, че действията на администрацията на Тръмп, включително обаждания, призоваващи за уволнението на определни журналисти, и обявяването на медиите за „враг на американския народ“ са създали:

[…] враждебна среда за медиите, в която журналисти са били подлагани на смъртни заплахи, нуждаели са се от охрана при отразяването на политически събития и са се сблъсквали с атаки срещу редакцията, към която принадлежат. Президентът също така е заплашвал издателства, публикували критични томове за него. Макар много медии да са непреклонно стриктни в отразяването си, отделни писатели може и да се замислят, преди да пуснат коментар, който би могъл да им навлече гнева на Белия дом.

Игън и Носел допълват, че делото, заведено в сътрудничество с организацията с нестопанска цел Protect Democracy и Media Freedom and Information Access Clinic към правния факултет на университета „Йейл“, е написано с помощта на „водещи учени и практици в областта на Първата поправка, занимаващи се с частна дейност или работещи в академичните среди“ и изтъква четири конкретни примера за:

[…] правдоподобните заплахи и реалните случаи на саморазправа от страна на президента, които нарушават Първата поправка, защитаваща свободата на словото, и пораждат тревога, че сплашването може да прекрачи границата на простата реторика.

Тези примери включват:

[…] използване на Департамента по правосъдието в опит за възпрепятстване на сливането на Time Warner  компанията майка на CNN, и AT&T, защото президентът намира отразяването на CNN за враждебно; завишаване на пощенските мита за Amazon, защото основателят на компанията Джеф Безос е собственик на The Washington Post – вестник, който според президента е критичен към администрацията му; намеса в достъпа на медиите до Белия дом и заплахи за отнемане на лицензи за излъчване.

PEN се надява съдът да обяви тези и други подобни постъпки на настоящия президент за противозаконни и така да защити журналистите и писателите от репресии.

Снимка на публикацията: VOA News