fb
Ревюта

Пърси Джаксън: Битката за Лабиринта

3 мин.

Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Битката за лабиринтаПоредицата за Пърси Джаксън ме грабва все повече, запленявайки въображението ми с митични същества и нови, неподозирани опасности. Момчето-полубог и приятелите му са изправени пред още по-реалната възможност титанът Кронос да се завърне на сцената, разрушавайки съвременната цивилизация. Предателствата на стари приятели и появата на страховити чудовища внасят допълнителен колорит в сюжета на четвъртата част от поредицата – “Битката за Лабиринта” и превръщат четенето в истински екшън!

Четвъртата част от поредицата заварва Пърси в ново училище в началото на учебна година. Всичко обещава да е спокойно (поне за няколко часа), докато момчето не се сблъсква с Рейчъл Елизабет Деър и няколко чудовища-мажоретки почти не взривяват “Гуди”. Срещата с Анабет също не протича супер успешно и героят отново изпада в типична за него ситуация на пълен хаос.

И в Лагера ситуацията не е розова: Гроувър е на разпит пред съвета на старейшините, новият преподавател Квинт е доста потаен, а обажданията по Ирида, на които Пърси присъства неволно, му показват как Нико ди Анджело е под влиянието на тъмна и много опасна сила. Най-лошото обаче е възможността за проникване на чудовища директно в Лагера чрез тайнствения лабиринт на изобретателя Дедал, през който се отправят Люк и армията му от чудовища. Единственият изход от ужасната ситуация повелява Пърси и приятелите му да намерят пътя през Лабиринта и да спрат възхода на титаните. За целта се нуждаят от помощта на една простосмъртна – Рейчъл, която умее да вижда през мъглата.

Слизайки в Лабиринта, героите се отправят на едно от най-страховитите приключения в живота си. Пърси, Анабет, Рейчъл, Гроувър и Тайсън трябва да открият Хефест и създателя на Лабиринта Дедал, да направят труден избор и да приемат предизвикателствата на някои от най-опасните персонажи от древногръцката митология. Титанът Кронос също обаче не спи – той подготвя демоничното си завръщане с помощта на Люк и Минос, а глутницата от чудовища (емпуси, скитски дракони, ужасяващата Кампе и телхини) всячески се стараят да вгорчат живота на Пърси и приятелите му.

Кой ще победи? Играта загрубява, правилата са неясни и всичко е позволено. Героите са напълно сами в опасните проходи на Лабиринта и само умът, съобразителността им и силната воля ще им позволят да отложат края на света за няколко часа, за няколко дни…

Поредицата “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп” е предназначена за новите тийнейджъри, които са любознателни, но искат всичко да им е поднесено в опаковката на екшън-филм. И тъкмо това ценя най-много в творчеството на Рик Риърдън – способността му да пресъздава митовете и легендите по толкова пленителен начин, че дори и най-незаинтересованите читатели да посегнат към книгите за Пърси Джаксън.

Горещо препоръчвам поредицата на всички тийнейджъри, смятащи четенето за остаряло и скучно забавление, и дори се обзалагам с вас, че след първата глава ще препускате през страниците на книгата, следвайки Пърси през Лабиринта на живота му.