fb
НовиниПо света

Робърт де Ниро за войната в Украйна: Трябва да се изправите и да кажете „това е грешно“

2 мин.

Актьорът Робърт де Ниро говори за руската инвазия в Украйна пред студенти от университета в Кеймбридж, пише BBC. Той пристигна в Обединеното кралство от Ню Йорк в събота, след като се съгласи да говори в Кеймбридж Юниън. Носителят на Оскар говори за актьорската си кариера, но когато го попитаха какво смята за Украйна, той каза: „Трябва да се изправите и да кажете „не можете да направите това, това е грешно. Трябва да направим нещо… за да спрем този вид агресия.“

Посещението на Робърт де Ниро в Кеймбридж предизвика опашки от хора, които се стичаха в центъра на града, надявайки се да го зърнат.

„Има неща, които се случват в света и ако имате глас и виждате какво се случва, имате право да кажете нещо. Трябва. Трябва“, каза Де Ниро, след като го попитаха за руската инвазия в Украйна от Русия.

„Толкова е просто. Дори не става дума за демокрация, а за правилно и грешно – за истината.“

Снимка: BBC

„Страхувам се, че това нещо ще продължи и ще продължи и хората ще се отегчат, дори да го гледат – и изведнъж имате страна като Украйна, която е завладяна и знаете, че не трябва да бъде. Може би трябва да има по-силна позиция от страна на хората. И също така е ужасно да знаете, че има ядрени оръжия, с които заплашват хората… ако ги използвате, никой няма да бъде наоколо. Не мога да си представя светът да е в това състояние“, каза той.

„Но трябва да направим нещо… за да спрем този вид агресия. Демокрацията е пътят, по който трябва да вървим, за да запазим този свят разумен и уравновесен.“