fb
Ревюта

Свърши важните неща, преди да потънеш във „Вторият сън“

3 мин.
Вторият сън от Робърт Харис, Обсидиан
Вторият сън от Робърт Харис, Обсидиан

Вторият сън от Робърт Харис, Обсидиан

Често чета романи, преди да съм се поинтересувал за съдържанието – само дребни насоки от страна на приятел или кратко ревю са ми достатъчни, за да дам шанс. Обичам серендипността и възможността една книга да ме изненада. Така беше и с „Вторият сън“ (изд. „Обсидиан“) от Робърт Харис. Знаех, че е антиутопия, авторът ми беше любопитен – перфектното четиво.

След първите трийсет страници в Средновековието обаче нещата не изглеждаха точно като в анотацията. Ето защо и това ревю ще мине доста трудно, без да разкрия сюжета (а никак, никак не ми се иска да го правя). Но да опитаме…

Годината е 1468-а, Кристофър Феърфакс е млад свещеник, който получава първата си важна задача от Епископа – да погребе свой колега от селцето Адикът Сейнт Джордж, Югозападна Англия. По онова време църквата е толкова силна, колкото и държавата, затова повявяването на отчето всява смут сред местните. Особено когато се оказва, че отец Лейси може би не е загинал съвсем случайно. А разкритията, които Феърфакс прави след едно среднощно събуждане (оказало се доста важна част от денонощието за жителите на Адикът), забавят сериозно прибирането му в големия град.

„Вторият сън“ е адски красиво написана постапокалиптична антиутопия. Не обичам назидателния словоред, а Робърт Харис понякога се увлича натам чрез репликите на героите си, но детайлното описание на всяка една ситуация е истинска наслада. Разкриването на предметите от миналото е винаги в любопитни моменти, а дори единствената романтична сцена няма да ви разочарова. И няма значение в кое поред Средновековие живее младият отец Феърфакс – това, което ние познаваме, или онова от Ерата на възкръсналия Христос. Той рано или късно ще започне да мисли извън църковните догми и да пожелае да опознае света около себе си.

Романът на Харис не е история, която ще ви „хване за гушите“ (разбира се, че клишето е нарочно), понеже структурата ѝ е прекалено близка до тази на „1984“ на Оруел. Няма да има чак толкова изненади, колкото интерес към изграждането на персонажите и тяхната промяна. На места построен като сценарий за холивудски филм, в който Дуейн Джонсън да изиграе капитан Джон Хенкок, а нежна блондинка – Лейди Дърстън„Вторият сън“ за пореден път намига към начина ни на живот и ни напомня, че каквото и да е настоящето ни, трябва да мислим, да обичаме, да се развиваме и да не забравяме да се грижим за другите.

Още ревюта за романа ще откриете в „Книголандия“ и „Книжни Криле“.

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg с безплатна доставка и 10% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката ви.