fb
Ревюта

„Романът на Алва Вандербилт“ – жената, която не се страхува да промени правилата

5 мин.

Открих Терез Ан Фаулър съвсем случайно през далечната 2013 г., когато жадно поглъщах исторически романи, особено ако действието се развиваше във висшето общество. Тогава „Романът на Зелда Фицджералд“ просто скочи в ръцете ми в книжарницата. Шест години по-късно това продължава да е едно от любимите ми заглавия в жанра. Ето защо нямах търпение да разбера дали Фаулър ще успее да прескочи високата летва и с елита на XIX век в „Романът на Алва Вандербилт“ (изд. “Обсидиан”).

Познанията ми за фамилията Вандербилт преди прочита се ограничаваха до факта, че са били едно от най-богатите семейства в американската история, наред с Рокфелер и Карнеги, и че са живели в Ню Йорк. За жените от тези мултимилиардерски фамилии нямах абсолютно никаква информация и спокойно мога да кажа, че започнах книгата без никакви предубеждения.

Историята ни среща с Алва след края на Гражданската война, когато тя е на седемнайсет години и обмисля как да сключи възможно най-изгодния брак, за да спаси семейството си от нищета. Уилям Вандербилт, чието собствено семейство наскоро е забогатяло значително и все още не се ползва с цялото уважение на старата аристокрация, е идеалният кандидат. Алва е убедена, че със своето име и неговото богатство може да промени живота на двете фамилии. Стратегията ѝ се оказва печеливша (всъщност и повечето от решенията ѝ, както ще разберем по-нататък), а веднъж излязла на сцената на висшето общество, Алва Вандербилт си пробива път до върха въпреки всички препятствия, интриги и машинации. Отчасти и именно заради тях.

Терез Ан Фаулър (снимка: Goodreads)

Бракът по сметка в онези години е по-скоро стандарт, отколкото изключение, особено в елитните кръгове, но колебанието какво би било, ако в живота ѝ имаше страст и любов, се промъква периодично в съзнанието на Алва. Освен това, да запазиш вече безупречната си репутация и едновременно с това най-високата позиция в обществото се оказва задача, изискваща повече усилия от очакваното. От какво още се нуждае жената, която има всичко, за да бъде щастлива?  

Алва изобщо не е събирателен образ на богаташките съпруги от края на ХIX век. С типичната непримиримост и амбиция на южнячките, които познаваме от Скарлет О’Хара, но винаги водена от здравия разум и вродената си прозорливост, тя си поставя ясни цели и чертае конкретни планове за постигането им. Интересува се от архитектура, разговаря за политика и отказва да стои настрана от т.нар. „мъжки работи“. Същевременно успява да поддържа обществения си имидж с всички необходими социални изяви, които традиционно се очакват от една дама в нейното положение.

Алва разбира отлично правилата за оцеляване в светския елит, но не се свени да ги прекрачи или направо промени. Тя е феминистка във време, когато самата дума все още е непозната, и предприемачка в свят, в който бизнесът е категорично мъжка територия. Определено е жена на бъдещето и не може да бъде поставена в никаква рамка, която обществото ѝ налага.

Алва Вандербилт (снимка: Wikipedia)

Романите за действителни личности винаги са ми били любими, а този е базиран на крайно задълбочено проучване. Историческият период е допълнителен персонаж, който винаги присъства като фон на постъпките и характерите на героите. Самите те допринасят за изграждането на представата за действителността през онова време. Резултатът е вдъхновяваща, многопластова картина на цяла епоха, която често предизвиква читателят да се зарови по-надълбоко и да научи повече дори и след затварянето на последната страница.

Терез Ан Фаулър е особено добра именно в създаването на такива картини с детайлни и задълбочени описания, без обаче да стават досадни. Въпреки че разказът се води от трето лице, виждаме всичко през погледа на Алва и читателят опознава едновременно историческия период, конкретната ситуация и самата героиня. С напредването на историята все по-добре разбирах нея и мотивите ѝ и все повече я харесвах. Ако познавах Алва Вандербилт в реалния живот, определено щяхме да станем приятелки.

Единственият недостатък на романа е, че оставяме Алва едва в началото на дейността ѝ, свързана с правото на жените да гласуват, а според историческите бележки тя всъщност е била сред лидерите на суфражетките. Искаше ми се на този период от живота ѝ да беше посветено повече време, но пък тогава книгата сигурно щеше да стане 800 страници.

„Романът на Алва Вандербилт“ разкрива друга страна на една ера, която познаваме предимно от мъжките ѝ фигури, чрез образа на вдъхновяваща жена, изпреварила времето си. Стилът на Терез Ан Фаулър е лек и увлекателен, а историята носи класическия дух на „Гордост и предразсъдъци“ и „Панаир на суетата“. Алва Вандербилт е много повече от това, което очакваме от нея, и със сигурност ще ви изненада, ако ѝ дадете шанс.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!