fb
БългарияНовини

Росен Рашков: Какво научих от книгите това лято

5 мин.

Росен Рашков е треньор по лидерство на ръководители и екипи, лектор и автор на The Leadership Workshop – първия бюлетин на български език за лидерство в LinkedIn, с над 4 190 последователи в цял свят. От 2017 г. Росен си партнира с над 30 водещи български и международни компании в мениджърски тренинг програми и екипен/индивидуален coaching – за развитието на модерно мислещи лидери и екипна култура, основана на комуникация и отговорност.

В началото на лятото Росен сподели пъстър списък за четене, който да изпълни до края на август 2023 г. Предложенията бяха 5 и включваха: „Годината, в която казвах „да“ от Шонда Раймс (изд. „Прозорец“), „Съвършенство сега“ от Том Питърс (изд. Локус), „Горчиво-сладко. Как копнежът и меланхолията ни правят по-силни?“ от Сюзан Кейн (изд. „Сиела“), „Eleven Rings: The Soul of Success“ от Фил Джаксън и  „Уроците на пингвина“ от Том Мичел (изд. „Вакон“).

Днес публикуваме резултата от лятното четене на Росен.


Чашата, казват, може да е наполовина празна – и това лято, за първи път от години, се случи така, че не успях да прочета книгите, които си бях планирал. Но чашата може и да е наполовина пълна и три е по-добре от нула. Затова днес поглеждам с благодарност към заглавията, за които намерих желание и време – и ще споделя с вас някои от най-ценните уроци, които си взех от тях.

За съвършенството

Имах големи очаквания към Том Питърс. Ноооо… като цяло, проповедническият тон на книгата малко ме разочарова и откровено ми досади в началото. Все пак, ако успеете да преглътнете това, като мен, има много ценни неща. които да си вземете. За мен най-ценен се оказа принципът „Съвършенство сега“ – което е и заглавието на книгата.

„Съвършенството е в следващите пет минути. (Или изобщо го няма).“

Тоест – мислете за Excellence не в абстрактни вероятности от типа „когато-тогава“. Фокусирайте се над задачата пред себе си. Свършете работата си по най-добрия начин, на който сте способни. Преминете към следващата задача и отново направете същото. А съвършенство е логичното следствие от желанието ви да вложите най-доброто от себе си. Сега.

За сравненията

Като голям фен на Лиз и Моли, купих си книгата в първите дни след излизането ѝ. Надмина очакванията ми с ведро разказаните истории и мъдрите размисли върху ежедневието. А глава 2 – „ЗАВИСТ“ се оказа моето Голямо нещо в „Над нещата“ – където се говори подробно за сравненията и завистта. Да, разбирам, че може би книгата ме намери в емоционална дупка. Няколко неслучили се бизнес проекта, в които вложих много от себе си, само за да видя как отиват при някой друг и да се спихна като стар балон, после да се ядосам, само за да потъна отново в тинята на разочарованието.

А Лиз и Моли ми помогнаха да видя как сравненията подкопават моята самооценка – и как да ги използвам по-здравословно. Помогнаха ми да преосмисля и отношението си към завистта – за която от деца ни учат, че е токсична и срамна. Показаха ми, че завистта може да е важен ориентир:

Когато узнаем, че някой е тръгнал в посока, за която ние не смеем дори да мечтаем, сравнението ни показва колко важна е тя за нас. Така завистта може да бъде превърната в мотиватор.“

За екипите

Майкъл Джордан играе близо 7 години в Chicago Bulls и не успява да стане шампион. Може би защото се опитва сам да победи отбори от по петима играчи. А това се оказва невъзможно дори за Негово въздушно величество. После на сцената се появява някакъв особняк, който настоява играчите да медитират в кръг по десет минути преди тренировка, пуска им редактирани от самия него видеа и говори за лидерство и екипност в доминирания от Его свят на NBA.

Важно е, казва Фил, да дадете възможност на играчите – всеки да намери своята жизненоважна роля в екипа и чрез нея да допринася за Голямата цел. С други думи, резервите да приемат, че ще са резерви, че втората цигулка ще е втора цигулка, а лидерът (MJ или Кобе) – ако иска да остане лидер, ще трябва да се промени и да израсне. И когато това се случи:

„Дайте им възможности за креативност в рамките на ясна, добре дефинирана структура.“

А резултатът е 11 шампионски пръстена: неповторимо постижение в най-силната баскетболна лига и биография, която е сред най-ценните наръчници за изграждане на високоефективни екипи, които съм срещал.

От тук нататък

Лятото свърши, но в ръцете ми е поредната добра книга: Ерика Дауон и „Езикът на тялото в дигиталния свят“ (изд. „Локус“) – впечатляващо изследване на навиците ни в дигиталното общуване.А ако сте прочели всичко дотук… Росен има изненада за вас! Съвсем скоро предстои да стартира отворена Online книжна общност, посветена на книгите за бизнес и лидерство. Ако имате интерес, свържете се с него в LinkedIn, за да получите повече информация за първото събитие през септември, в което ще има и специален гост.

А вас коя книга ви впечатли най-много това лято? Ще намерите част от заглавията в материала в Ozone.bg.