fb
От издателстватаСпециални

Румяна Захариева представя „Ръкавици за студената война“ в Русе

2 мин.

Advertorial

Румяна Захариева ще представи българското издание на книгата си „Ръкавици за студената война“ (изд. „Хермес“) в Русе. Събитието ще се състои на 5 декември (сряда) от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ (ул. „Дондуков – Корсаков“ № 1, читалня, ет. 2). По време на премиерата за авторката ще говори проф. Пенка Ангелова. На следващия ден – 6 декември, в 10:00 ч. Захариева ще се срещне и с ученици от Английска езикова гимназия „Гео Милев“.

„Ръкавици за студената война“ е роман за едно българско детство, който ще остави дълбоки следи в съзнанието на читателите. Преди издаването си в България книгата е претърпяла пет издания в Германия, където писателката се радва на голяма популярност.

Романът „Ръкавици за студената война“ е прекрасен текст, изпълнен с привидна наивност, но всъщност е невероятно сложен, потънал в аромати, във видения, в истории, и е населен с чудни, истински, до болка автентични образи на хора – хора, които обживяват по ненадминат начин атмосферата на един отминал и така невероятно възкръснал в думите й свят. Свят, привидно мъничък, събран в шепата и сърцето на едно будно и обладано от любопитство дете, и безкраен, жив, плътен, повличащ, изпълнен с цветове и чудесни, несрещани никъде другаде подробности за едно сякаш загубено за националната ни памет минало. Румяна Захариева е талантлив и мъдър разказвач, езикът й е метафоричен, пределно богат, изпълнен с образи, с аромати и смайващи подробности.

Сигурен съм, че романът ще бъде четен с интерес, с духовна наслада и ще остави дълбоки следи в съзнанието на българския читател!

Владимир Зарев

Румяна Захариева е родена в Балчик. Завършва Английската езикова гимназия в Русе и славянска и английска филология в университета Friedrich Wilhelm в Бон. Захариева е немско-българска писателка, поетеса и преводачка (превеждала е творби на Блага Димитрова на немски ). От 1970 г. живее в Германия. През 1978 г. издава на немски първата си стихосбирка – „Крива затворена“, която осем години по-късно излиза от печат и в България. Следват на немски романите „Имало едно време сега“, „Ръкавици за студената война“ (в оригинал 7 Kilo Zeit) – претърпял 5 издания, „Меча кожа“, „Транзитна виза за живота“ и др. Носителка е на литературните награди на Северен Рейн-Вестфалия и Die LESE. Членка на немския ПЕН клуб и на Съюза на германските писатели.