fb
БиблиотекитеНовини

Русенската библиотека стана на 135 години

2 мин.

Ценна изложба „Колекциите на русенската библиотека“ беше открита в събота, по случай 135 години от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе в крайдунавския град. Четирите витрини съдържат експонати от „Старопечатния фонд“, създаден през 1977 г. Той включва книги, издадени до 1878 г., сред които първата българска книга, отпечатана на новобългарски език през 1806 г. в Римник, Румъния – „Кириакодромион“ или „Неделник“ на Софроний Врачански.

„Основно ядро  в обособяването на тоя фонд е безценното дарение на видния русенски книжар Никола Даков. Фондът наброява над 1000 книги и периодични издания“, обясни библиограф-експертът Валерия Йорданова, която представи експозицията.  

Във втората витрина е представена Личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов. Тя е подарена през 1973 г. по повод 95-годишнината на акад. Михаил Арнаудов. Включва над 7 000 библиотечни документа: книги, периодични издания, отпечатъци, ръкописи, снимки на 25 езици.

Във фондовете на русенската библиотека се намира част от личната библиотека на Захари Стоянов. Тя е подарена от дъщеря му Захаринка Стоянова-Громбах през 1936 г. Включва книги и списания на български, руски и френски език, като преобладават заглавия в областта на философията, правото, историята и литературознанието. Всички те имат на заглавната си страница датата 27.04.1936 г., печат на Русенската градска библиотека и инвентарен номер, с който са постъпили във фонда. Някои от книгите са с подписа на Захари Стоянов, по страниците на една част от тях има негови бележки.

Част от уникалните колекции на библиотеката са и книгите на чужди езици, издадени до 1900 г., както и книгите на български език, издадени след 1878 до 1900 г., обозначени като „Редки и ценни издания“. Сред тях е най-старата книга, притежание на библиотеката – „Евангелион“, издадена през 1690 г. в Лвов.  Тази колекция е представена в четвъртата витрина на изложбата. Петата е посветена на книги от колекцията минииздания на библиотеката. Най-малката е „Моите права в Европейския съюз“, с височина едва 3 см. Най-дългата книга в библиотеката пък е „Дядовата ръкавичка“ с дължина повече от 3 метра.

Освен откриване на изложба тържествената програма включваше още концерт, експозиция от подаръците на най-малките читатели и арт ателие.

„Пожелахме си още много десетилетия да пребъде русенската библиотека – културно-просветното ядро на красивия крайдунавски град!“, коментира директорът на библиотеката Теодора Евтимова.