fb
НовиниПо света

С невиждани досега снимки се отбелязва 100-годишнината на Дж. Д. Селинджър

2 мин.

Университетът в Ню Хампшър отбелязва 100-годишнината от рождението на Дж. Д. Селинджър с изложба, която знаменитият американски писател вероятно би заклеймил, съобщава USA Today. Тя включва невиждани досега снимки на автора, прословут с отшелничеството си. Селинджър, който е роден на 1 януари 1919 г. и умира на 27 януари 2010 г., прекарва почти шест десетилетия от живота си в пълно уединение в Корниш, Ню Хемпшир.

Снимка: Лоте Якоби

Снимките са дело на известната немска фотографка Лоте Якоби и са направени през 1951 г. за обложката на култовия роман „Спасителят в ръжта“. След отпечатването на първия тираж обаче Селинджър настоява те да бъдат премахнати от изданието, за да не бъде разпознаван от читателите.

Колекцията от 17 изображения надхвърля почти двойно броя снимки на Селинджър, които са обществено достояние, коментира професорът по английски Томас Пейн от Университета в Ню Хампшър. Според него в днешното общество „нарцисизмът е станал вирусен“ и Селинджър е проявил забележителен за времето си усет, като се е оттеглил в Корниш и е „спуснал завесата над човешката комуникация“. 

Пейн допълва:

Ако Селинджър отиде в Корниш днес, ще разберем от какво е бягал. Празнотата в това да бъдеш известен, но никой да не те вижда истински.

Якоби е снимала още Алберт Айнщайн, Елинор Рузвелт и други прочути личности на XX век. Тя също прекарва последните си години в малък град в Ню Хампшър. За разлика от Селинджър, който спира да публикува творчеството си през 1965 г., фотографката продължава да работи активно до осемдесетата си годишнина и след смъртта си през 1990 г. оставя наследство от близо 50 000 негатива.

Изложбата ще бъде отворена за посетители в библиотеката на университета до 29 март 2019 г.

Снимка на публикацията: AP Photo/Holly Ramer

[ + ]