fb
СпециалниЧети повече

С поетично четене започва дарителска кампания в помощ на читалищните библиотеки

2 мин.
poday-ruka-na-chitalishte

Започва кампания за насочване на обществения интерес към читалищата и тяхната роля в културния живот на страната под мотото „Подай ръка на българско читалище“. Инициатори са Ротаракт клуб София – Център и Ротаракт клуб София – Средец. В рамките на проекта ще се събират книги за обогатяване библиотечния фонд на читалищата. В продължение на два месеца даренията от книги могат да се оставят в брандирани кашони, които ще са разположени в книжарници, учебни заведения и други места, партньори на кампанията. Събраните книги ще бъдат предоставени на библиотеките към читалищата, които нямат възможност да закупуват нови заглавия.

По данни на Националния статистически институт, от 1991г. до момента, в страната са закрити над 4700 обществени библиотеки и читалища. Библиотечните колекции в преобладаващата част от библиотеките са неактуални и не отговарят на търсенията на читателите. Обемът на набавяните ежегодно материали е намалял 12 пъти в сравнение с 1990 г. Най-засегнати от тази негативна статистика са градските библиотеки и обществените читалища.

Можете да се включите в инициативата още на 26 април, неделя, от 14 часа в галерия Synthesis, където ще се проведе литературно четене в подкрепа на проекта. Ще прозвучат стихове на известни български поети, а символичният вход е….книга.

Дарения от книги се приемат във всички книжарници от веригата Booktrading в София, както и в Софийски университет, Нов български университет, 9. Френска езикова гимназия, 91. Немска езикова гимназия, 73. СОУ „Владислав Граматик“, Софийска математическа гимназия, Арт клуб Музеум (срещу Президентството), Фотосинтезис, бул. Васил Левски 57.

Партньори на инициативата са „Аз чета“, Мениджър News, Клуб „Z“, BulPhoto, Фотосинтезис, Booktrading и Софпринт Груп.