fb
БългарияНовини

Събраха над 30 000 лв. от базара „Купи книга в помощ на Украйна“

1 мин.

Двете издания на благотворителния книжен базар „Купи книга в помощ на Украйна“ събраха 31 659,73 лв. в помощ на пострадалите от войната. Инициативата се проведе в централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е организирана от Студентския съвет на Алма матер и група доброволци.

Всеки желаещ да помогне имаше възможността да дари свои книги, които да намерят нов дом, или да си купи книга на символична цена. Над 5 000 книги намериха своето ново семейство с добра кауза.

Идеята за благотворителния книжен базар е на Явор Иванов – възпитаник на Софийския университет. Тя е подкрепена от Студентския съвет и от ръководството на Алма матер. Така беше осъществено първото издание на базара, което събра 18 866,63 лв., а поради огромния интерес шест дни по-късно се състоя и второто издание, на което бяха събрани още 12 993,10 лв. Всички средства са дарени на Българския червен кръст, целево, в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

В инициативата се включиха множество издателства, редактори, писатели и преводачи, преподаватели и журналисти, а интересът към нея бе огромен. Към момента трето издание на благотворителния книжен базар „Купи книга в помощ на Украйна“ не се планира, а всички останали непродадени книги ще бъдат дарени на библиотеки и читалища, уточниха от СУ.