fb
МултимедияНовина в снимка

Самоков обявен за най-четящ град в България

1 мин.

Две от наградените деца в кампанията “Забавното лятно четене – Теодора от Самоков (Най-четящото дете) и Божидар Алексиев, победител в конкурса по детско творческо писане „Моят любим литературен герой“ в групата от 6 до 10 години, позират с посланиците на кампанията Албена Ихтиманска, Марин Бодаков и Весела Фламбурари по време на връчването на наградите на 14 септември.

Признанието за най-четящ град в „Забавното лятно четене“ малко изненадващо отиде при Самоков, който спечели с 3658 прочетени от децата в града книги и с незначителна разлика пред миналогодишния победител – Русе. За най-четящо училище обаче беше обявено СОУ „Христо Ботев“, именно от дунавския град. „Най-четящото дете“ за тази година стана 11-годишната Теодора Станоева. Наградата за най-активен участник от началото на проекта отиде при 12-годишната Моника Михова, а призът за най-активен млад читател – първокласник, прочел най-много книги от връстниците си в цялата страна – беше спечелен от София Митева. Тя сподели с гостите на събитието защо обича да чете и разказа за нейната любима книга „Матилда“.

„Забавното лятно четене“ тази година събра над 10 500 участници, което е с 2000 деца повече от миналата година и рекорд от началото на кампанията. Наградите бяха връчени от специалните посланици на инициативата, сред които актрисата Силвия Лулчева, детската писателка Весела Фламбурари, поета Марин Бодаков, представители на Столична