fb
СпециалниЧети повече

Над 10 000 деца се включиха в „Забавното лятно четене“ 2014

3 мин.

Над 10 000 малчугани се включиха в тазгодишното издание на Забавното лятно четене. Кои са победителите в мащабната кампания, насърчаваща детското четене, ще стане ясно на 14 септември (неделя), от 11:00 ч. в книжен център GreenWich. Точно преди старта на учебната година ще бъдат раздадени призовете на най-активните малки читатели в следните категории – „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна).

Предварителните резултати от обработените статистики в националната надпревара на кампанията за приза „Най-четящ град“ към момента показват, че първото място си оспорват седем града – Видин, Добрич, София, Русе, Самоков, Пловдив и Враца.

В края на август приключи и набирането на творби за конкурса по детско творческо писане „Моят любим литературен герой“, който беше организиран за пръв път в рамките на „Забавното лятно четене“. В него взеха участие над 30 деца от цялата страна. Журито на конкурса се състои от двама български автори, национални посланици на четенето – Петя Кокудева и Марин Бодаков, както и специалистът по творческо писане и журналист в БНР Добрина Добрева и главният редактор на детския портал Az-deteto.bg, Mария Дуковска.

На големия финал на 14 септември ще бъдат наградени и победителите в конкурса по детско творческо писане, по един във всяка възрастова група (6-10 г. и 10-14 г.).

“Забавното лятно четене“ е кампания в полза на обществото, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg като част от медийна група Investor и Столична библиотека. Освен разпространението на книги, материали и информация посредством мрежа от библиотеки и читалища, всяка година екип на Az-deteto.bg лично посещава по няколко български града като организира културни мероприятия на място с деца, заедно с представители на общините, заинтересованите страни и културни дейци. Във всеки град се избират посланици на „Забавното лятно четене“, които продължават дейността като мисионери на детското четене.

В рамките на „Забавното лятно четене“ 2014 се проведоха редица интересни инициативи като Национална кръгла маса за детското четене на тема: „Четенето – път към по-висока грамотност“, национално турне, обхващащо осем града, и гостуването на Лятната академия, организирана от „Заедно в час“, за да разкаже на учениците колко по-лесно се учи и усвоява информация, когато се четат интересни и забавни книжки в свободното време.

Благодарение на „Забавното лятно четене“ с всяка изминала година малките читатели стават все повече, което е и основната задача на кампанията.

Повече информация за целия проект, както и възможността за регистрация в електронния читателски дневник можете да намерите в специалната рубрика на Az-deteto.bg.

Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Българско национално радио, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Azcheta.com, Teenproblem.bg, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.