fb
БлоговеМнения

Самопубликуването – не читателска, а писателска революция

2 мин.
samopublikuvane

Представяме ви позицията на журналистката Анна Бадли за качеството и смисъла на набиращата все широка популярност практика писателите сами да публикуват своите книги в интернет. Статията е публикувана в The Guardian.

Когато се говори за самопубликуването, обикновено се използват думи като “революция” и “демократизация”. В наши дни всеки, който е преценил, че е писател може самостоятелното и свободно да публикува творчеството си в специализираните онлайн платформи. Самоиздаването в интернет придобива такава популярност, че много хора са на мнение, че тази тенденция завинаги ще промени бизнеса.

Самите издателства много често забравят, че традиционното публикуване на книга изглежда като невъзможна мисия за автор без връзки в бранша.

Днес всяка ученичка може да се регистрира на сайта Wattpad или Breakout Books, или на някоя от другите платформи и да публикува своя творба, за да разбере как ще се приеме тя от публиката. Успехът, под формата на милиони прочитания и предложение за договор от издателска къща, може да дойде, но по-често не се случва.

Истории като тази на  Бет Рийкс и романа й “The Kissing Booth”, която на 17 години подписва с Random House за издаване на три книги, са редки. За да бъде забелязан, самопубликуващият се автор трябва има или голям късмет, или да се саморекламира всеотдайно и качествено.

“Открийте книгите на забележителните нови автори на страхотни цени”, подканва имейл от iBookstore – книжарницата на Apple. “Вижте някои от любимите ни заглавия от изгряващите звезди в избрана класация на самопубликуваните книги.” Реално обаче селекцията им представя подбор на  заглавията с най-висок рейтинг и продажби. Обичайно това са представители на жанровете софт порно и криминален роман.

Едва ли някой търси следващото си четиво с мислите: “Искам нещо от самопубликувал се автор.” Това е все едно да си купиш музика (не рок или поп), а от категорията “песни, записани в спалнята”.

Кой печели от всичко това? Apple, разбира се, защото книгите са на примамливи цени и хората лесно се лъжат, което е отлично за продажбите им;  самостоятелно публикуващите се писатели (по-точно тези, които вече са си създали почитатели и последователи из социалните мрежи) и издателствата, защото подписват договори с изпитани и добре приети автори. Но нека не се заблуждаваме, че самопубликуването е революция в бранша, която защитава и утвърждава най-добрите интереси на читателя.

превод: Цветомира Дукова