fb
БългарияНовини

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ подкрепя българските олимпийци по природни науки на 28 март

8 мин.

Звездна плеяда млади учени и комуникатори на науката ще излязат на една сцена в подкрепа на българските олимпийци по природни науки по време на „Science Bricks 2: Наука с кауза“. Събитието ще се проведе на 28 март в София Тех Парк, организатор е сайтът MediaBricks, а „Аз чета“ е медиен партньор.

Предвиждат се лекции на разбираем език от географите д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев, физика Стоил Иванов, астрофизика Никола Каравасилев, химиците Наско Стаменов и Златина Димитрова, която заедно с астронома д-р Владимир Божилов ще са водещи на цялото събитие. Ще има и много зрелищни демонстрации и експерименти за малки и големи фенове на знанието. Част от най-добрите ни олимпийци по природни науки, които печелят медали за България, пък ще се срещнат с публиката на „Science Bricks 2: Наука с кауза“.

Всички приходи от билети ще бъдат преведени в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Билети можете да вземете тук. А събитието във Facebook ще намерите на този линк.

ПРОГРАМА

10:00– Отваряне на вратите на форум „Джон Атанасов“
10:45 – 11:00 – Откриване
11:00 – 11:50 – Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“
12:10 – 13:00 – Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“
13:00 – 14:10 – Голяма почивка – Бързи научни демонстрации за малки и големи
14:10 – 15:00 – Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“
15:20 – 16:10 – Никола Каравасилев -„Колко е елементарна физиката?“
16:30 – 17:20 – Пети панел с участието на медалисти от международни олимпиади – Как се печелят медали от най-силните международни състезания по природни науки?

Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?

Те ще ни разкажат за изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. Как Етатостен е успял да измери с приблизителна точност Екватора на Земята още в Древността? Как географията се „качи“ в Космоса? Отговорите на тези и още много други въпроси може да получите по време на презентацията на двамата географи.

Д-р Евгения Сарафова е част от престижната селекция за млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016-а. Тя е преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания. През 2017 г. е номинирана за „Жена на годината“ в категория „Интернет“. Тя е и един от лекторите във второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Д-р Димитър Желев е сред най-любимите млади учители по география на много ученици и студенти. Той е преподавател в Софийски университет, учител в ЧНУ Izzi Science for Kids и финалист в конкурса за говорене за наука на човешки език – FameLab. Димитър се занимава с образование и комуникация на науката от 2011 година.

Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

Стоил Иванов и неговата лекция „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“ ще ни запознае с основните понятия и тънкости на орбиталното проектиране. По време на лекцията ще разберем отговорите на въпроси като „Какви маневри са необходими, за да изведем спътник на геостационарна орбита?“, „Как можем да стигнем до Марс?“ и други. Ще разгледаме известни мисии и ще разберем как познаването на орбиталната динамика позволява на човечеството да достигне до най-отдалечените планети от Слънчевата система и дори да напусне нейните граници!

Стоил Иванов е физик завършил магистратура Аерокосмическо инженерство и комуникации в СУ. Той вече е и един от преподавателите на същата магистърска програма, където запознава студентите именно с орбиталната динамика и проектирането на орбити. От 2018 година е докторант към Физически факултет на СУ и е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“. Стоил е и съосновател на „Инициатива САТ-1“, стремяща се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта.

Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“

Лектори в третия лекционен панел са Наско Стаменов и Златина Димитрова. Тяхната лекция „Тук не се диша!“ ще е придружена с много химични демонстрации – ще „кацнем“ на всяка планета от Слънчевата система, а дори на някои спътници. Къде можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? С дим, огън и още нещо ще научим повече за атмосферите, които можем да наблюдаваме из звездните ни съседки и у нас.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

„Колко е елементарна физиката?“ с Никола Каравасилев

Лектор в четвъртия лекционен панел е Никола Каравасилев. Той ще ни поведе на разходка в света на елементарните частици – най-малките „тухлички“, от които е направена Вселената. От „Колко е елементарна физиката?“ ще научим много интересни факти за новите открития в тази област и ще разберем какво знаем за Хигс бозона. Лекцията на Никола ще бъде поднесена на разбираем за широката публика език с много чувство за хумор.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Те ще разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Гостите на събитието ще се гмурнат в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видят как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Във фоайето на „Джон Атанасов“ през целия ден ще има изложбени щандове, пълни със знание, наука и демонстрации.

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв. За всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Събитието се осъществява с подкрепата на MDV Professional Education, София Тех Парк, Зебра АД.

Партньори са Частно начално училище Izzi Science for Kids, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Британски съвет в България, Географ БГ, Музейко, Издателство „Сиела“, TechnoMagicLand, Програма „Образование с наука“, Ratio, Катедра Астрономия към СУ, Български Дарителски Форум, Фондация Еврика, Подкаст „Почти наука“, „Абордаж“, Форум Демокрит, Съюз на Учените в България, Съюз на Физиците в България.

Медийни партньори – nauka.offnews.bg, Списание „Българска наука“, Аз чета, Списание „Светът на физиката”, trio.bg, Kaldata.com, TodayTech.eu, TechTipsMedia.com, TechTrends.bg, Pixelmedia.bg

 

[ + ]