fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги за красотата на науката

5 мин.
Снимка: Canva

Този път в рубриката ни със СуперХостинг.БГ решихме да ви предложим 5 страхотни нехудожествени заглавия, които ще ви накарат да се запалите по науката! Напук на клишето, че тя е скучна, тези книги неназидателно убеждават в противното. Разказани увлекателно, те показват различни сфери, в които научният подход води до изумителни открития. Във време, в което фалшивите новини и инфодемията са плъзнали навсякъде около нас, ви насърчаваме да обърнете внимание на препоръките ни по-долу.


 “Просвещение сега” от Стивън Пинкър 

Изд. “Изток-Запад”, преводач: Елена Филипова

Ако имате интерес да прочетете една научна книга, то нека тя да бъде “Просвещение сега”. Без съмнение тя ще пробуди любопитството ви за необятния свят на науката и ще последват много други заглавия, към които ще посягате. Книгата показва пределно ясно, че човечеството върви към разцвет именно благодарение на науката във всички области на живота ни. Със 75 смайващи графики Пинкър доказва, че здравето, благоденствието, безопасността, мирът, знанието и щастието са във възход, и то не само на Запад, а и по целия свят. За радост, това не е просто оптимистичен поглед върху света, а оценка на база данни, която определя действителното му състояние. 

“Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън 

изд. “Сиела”

Тази книга е за всички любознателни читатели, които искат да обогатят общата си култура, като научат повече за съвременната физика, астрономия, биология, генетика, геология и много други. В нея Бил Брайсън ни представя развитието на природните науки през последното столетие. Всичко е разказано на достъпен език и последователно – от Големия взрив до бъдещето на живота на Земята. Независимо на какво ниво са познанията ви по обхванатите теми, си заслужава да обърнете внимание на тази книга, защото тя изключително добре синтезира всичко важно и любопитно от различните аспекти на науката. Заглавието може да бъде намерено на български език и в Storytel. А какъвто и метод да изберете, за да се потопите в книгата, със сигурност ще бъдете по-обогатени, когато стигнете последната страница.

“Sapiens. Кратка история на човечеството” от Ювал Ноа Харари 

изд. “Изток-Запад”, преводач: Ина Димитрова

Подобно на Бил Брайсън, в “Sapiens. Кратка история на човечеството” Харари обхваща продължителен период от историята на Земята. Но този път фокусът е върху хората и всички концепции, които възникват от и заради формирането на човешкото общество. Парите, религията, аграрната и индустриалната революция, войната, различните форми на управление… Ще откриете всичко това, разказано увлекателно и достъпно. А в края на книгата Харари не пропуска да погледне към бъдещето, с което провокира много интересни въпроси за оцеляването на човешкия род. Няколко години по-късно те са доразвити във втората му книга “Homo Deus. Кратка история на бъдещето”.

“Живот на нашата планета” от сър Дейвид Атънбъро 

изд. “Хермес”

Макар че на пръв поглед “Живот на нашата планета” не е книга “за науката”, с всяка следваща глава тя ни доказва колко важна роля имат (и ще имат) науката и технологиите за бъдещето за Земята. В луксозното издание световнопризнатият пионер в научнопопулярните телевизионни програми разказва за промените в околната среда през последния век и споделя своята визия за това, което предстои. Атънбъро споделя как се е развил неговият личен път, предопределен от интереса му към природата, биологията и зоологията. История, която може да мотивира и читателите да обърнат поглед към тези аспекти от науката. Впоследствие на преден план са изведени заплахите към еко- и биоразнообразието, но и надеждата, че все още можем да направим нещо, за да ги опазим. 

“Повратна точка” от Малкълм Гладуел 

изд. “Жанет 45”

Във всяка своя книга авторът на световния бестселър “Изключителните” е воден преди всичко от собственото си любопитство, което го кара да задава провокативни въпроси. А интересните отговори често ни превеждат през различни теми – от икономика, през психология до нови технологии. Затова книгите му са не толкова за “красотата на науката”, колкото за “красотата на любознателността”. “Повратна точка” може да се окаже много актуална, заради темите, които засяга – критиците я наричат “елегантно изследване на социалните епидемии”, но всъщност във всичко, написано от Глауел, има нещо ценно и полезно. Сякаш с автора се отправяме на интригуващо пътешествие, което винаги ни отвежда до най-неочакваните и вдъхновяващи места.


СуперХостинг.БГ ти подаряват 10% отстъпка с код AZCHETA10 за нови хостинг планове СуперСтарт, СуперПро и СуперХостинг, както и за домейни от областта .com, .org, .info, .net. Промо кодът се въвежда в последната стъпка от поръчката.

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на  СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още:

5 СУПЕРкниги, с които смехът е гарантиран

5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки

5 СУПЕРкниги за пътешественици

5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен