fb
Ревюта

„Scratch. Програмиране за деца“ – летящ старт за малки програмисти

1 мин.

17 май е Световен ден на Scratch, а тази година оранжевата котка става на 10 години. Компютърният език, разработен специално за начинаещи програмисти, е лесен и бърз за използване, работи се с готови блокчета с инструкции, ползването му е безплатно (онлайн или офлайн) и има версия на български език. Поради това е чудесен избор за въвеждане на децата в света на програмирането и възбуждане на интереса им да създават свое дигитално съдържание, а да не бъдат пасивни потребители.

Ако се чудите как да запознаете децата си него, „Scratch. Програмиране за деца“ (изд. „Софтпрес“) е идеалният избор. Авторите Роузи Дикинс, Джонатан Мелмът, Луи Стоуел са разработили наистина лесни уроци за малки програмисти, които плавно и на достъпен език ги запознават що е то програмиране, език за програмиране, алгоритъм, цикли и т.н. Следват инструкции как децата да направят първите си стъпки в Scratch: чрез примери за 11 забавни проекта, последвани от 4 по-сложни игри. Проектите са удобно разделени на кратки, разбираеми и лесни за следване от децата стъпки, а сложността на проектите постепенно нараства.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“. „Scratch. Програмиране за деца“ е първото издание, което представят в Дни на книгите за програмиране за деца 2017 от 17 до 21 май. Следете сайта за още ревюта, интересни материали и предизвикателства.

Не пропускайте и отзива на Гери.