fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

Защо децата трябва да учат програмиране?

3 мин.

“Scratch (Скрач) е компютърен език, създаден специално за нуждите на образователните институции и обучението на деца.”

„Scratch програмиране за деца“ (изд. „Софтпрес“) е занимателна книжка за малчугани (и не само), с помощта на която те могат да научат основите на програмирането, да развият логическото си и алгоритмично мислене. А защо трябва да обучаваме децата си да програмират? Технологията е навсякъде около нас, а в днешно време е постоянна част от ежедневието на подрастващите. Ето защо е важно те да знаят и разбират логиката зад него, както всяко нещо, което човек усилено използва.

Децата обичат илюстровани книги, игри и всякакви занимания, чийто резултат могат да оценят визуално. Точно заради това Скрач е много добър избор, ако сте решили да въведете своя малчуган в света на програмирането.  Всички стъпки са лесни и кратки, за да задържат вниманието на малкия си читател, без опасност да му доскучее и да се откаже.

Чрез създаване на анимации, истории и игри, тази книга ще ти покаже как да използваш възможностите на Scratch, като съпровожда работата ти със съвети за писане на твой собствен код.

Скрач започва с основни концепции като условни конструкции (if/else) и цикли, координати и променливи. С първата игра създава база от познания за синтаксиса на езика. („Начинът, по който подреждаш твоя код, се нарича синтаксис.“) След поставената основа за кода въвежда децата в графичната част на игрите – спрайтове („изображение към което можеш да прикрепиш скриптове„), анимации и звуци. С игри като автомобилни състезания, космически приключения или отглеждането на виртуални домашни любимци децата успяват да развихрят въображението си, да си поиграят не само с логическата част от играта, но и с визуализацията на героите.

Има много начини да се напише една програма, но да създадеш красив, подреден и функционален код си е изкуство. Логиката на кода, визуализацията му, архитектурата му е като сглобяването  на пъзел – всяко едно парченце играе важна роля за крайния продукт. В една от главите е показано точно този елемент на планиране чрез блок схеми. Добрата организация на кода още в началото предпазва от много грешки, които могат да възникнат впоследствие.

Когато сме малки, възприемаме информацията много по-бързо и лесно. Изучаването на програмиране от ранна възраст изгражда полезен набор от инструменти за решаването на проблеми в бъдеще. Логическото и алгоритмично мислене е полезно не само за математиката и точните науки, както и не е приложимо само в училище. То е същият начин на мислене, който използваме и когато пишем, анализираме литературна творба, научен текст или пък просто общуваме с околните.

Децата в днешно време израстват с телефони и таблети в ръцете си. Дори част от играчките им вече са дигитални и програмируеми. Давайки им познанието, че тези джаджи не работят „магически“ и подлежат на контрол, те се научават да разбират по-добре света и истинската магия в технологията. Развиването и стимулирането на креативността им е изключително важна част от възпитателния процес.

Програмният език е също като естествения език – дава увереност, увеличава възможностите за комуникация и стимулира паметта. Малките дечица често пъти искат да станат супергерои и да превърнат света в едно по-добро място. Употребявайки в ежедневието си различни приложения на телефона си, таблета си, лаптопа или пък смарт часовника си, постоянно виждаме как техниката подобрява начина ни на живот. Зад всяко такова приложение стои една идея и нечия смелост да я превърне в реалност. Увереност, кураж, креативност, познание са част от качествата, които всяко дете може да развие, научавайки се да програмира.

[ + ]