fb
@-книгиЕ-книги

Scribd атакува пазара на е-книги с абонаментна услуга

2 мин.

scribd абонаментВодещата световна платформа за онлайн публикуване Scribd навлиза сериозно на пазара на е-книги, пускайки своя абонаментна услуга за $8.99 на месец, съобщават от компанията на блога си. Възможност за абонамент ще имат всеки от над 80 милиона потребители на Scribd от 100 държави.

“От пускането на Scribd преди 6 години натрупахме много опит с изграждането на голяма библиотека от книги и писмени работи, за които събираме много полезна за издателите информация. И тези наблюдения ни позволиха да създадем продукт, който да подобри читателското изживяване на нашите потребители, давайки им достъп до големи колекции от книги от различни устройства с ниска месечна такса”, казва изпълнителният директор на компанията Трип Адлър.

Пред PublishersWeekly Адлър съобщава, че Scribd ще предоставя на издателите информация за поведението на потребителите. “Отворени и приятелски настроени сме към издателите, защото абонаментният модел просто променя икономиката на издателския бизнес”, казва той.

Първият голям партньор на Scribd е HarperCollins Publishers, които ще включат за онлайн достъп почти целия си щатски каталог и християнската си литература. „Щастлив съм да видя, че издателството експериментира с нови бизнес модели – това показва, че не се страхуват да търсят нови начини да увеличат читателския обхват на своите автори“, казва Паулу Коелю, който е едно от имената на HarperCollins, които първи ще бъдат включени в абонаментните планове на Scribd.

Създадена през 2007 от Трип Адлър и Джаред Фрийдман, Scribd включва не само електронни варианти на печатни издания от големите издателства, но и генерирано от потребителите съдържание. По официални данни платформата удвоява обема от публикувани документи през всяка от годините от своето създаване. В момента потребителите имат достъп до над 40 млн. документа на близо 80 езика.