fb
БлогБлогове

Седмица на българската литература в „Аз чета“

2 мин.
sedmica na balgarskata literatura

За българската литература и изобщо за българската култура има нужда да се говори. Повече и по-често, не само около формалните дати в календара. Затова екипът на „Аз чета“ реши да посвети една цяла седмица на най-хубавото от българските книги. Ще разлистим отново класиката с надеждата да я погледнем с нови очи. Ще погледнем към съвременната литература и нейните автори, за да открием тези, които все още не сме прочели.

Интересът към българските автори и техните книги изживява ренесанс в последните няколко години. Появиха се заглавия, които оглавяват класациите с бестселъри на родните книжарници, отвявайки световни имена. Секторите, посветени на българската литература, започнаха да заемат все по-централни места във въпросните книжарници, а книгите – да попадат във фокуса на читателския дебат. Появиха се заглавия като „Калуня-каля“, която със своите седем издания за малко повече от година, е издателски феномен, какъвто родната ни литература не е виждала през последните двадесетина година.

През следващата седмица ще прочетете много различни и интересни материали, които ще ви накарат да погледнете към книгите от български автори по нов начин. Ще се запознаете с имена, които вероятно сте подминавали в книжарницата. На страницата ни във фейсбук всеки ден ще ви припомняме по едно ревю – за книга за възрастни и за детска книга от български автор, които са ни впечатлили и развълнували. Ще направим и среща на живо с първото издание на BooQuiz, в което на 31 октомври ще можете да премерите сили с други фенове на БГ литературата.

Седмицата на българската литература в „Аз чета“ ще завърши на 1 ноември, Денят на народните будители. Ден, в който служебно си спомняме за авторите от учебника по литература и стихотворенията на Вазов. А може да е по-различно. Може това да е денят, в който отбелязваме не само уважението си към миналото, но и надеждата за бъдещето. Едно бъдеще, в което националната ни литература е повод за гордост.

Кино, театър, история и българска литература. Всички те имат среща през следващата седмица в „Аз чета“. Елате и вие.