fb
Ревюта

Всеки ден е вълнуващ в „Седмицата на мишлето“

2 мин.

Има нещо символично в това да пиша ревю за детски книжки, които разглеждат дните от седмицата и показват на малчуганите, че всеки от тях е вълнуващ и има какво да предложи откъм занимания. В момент, в който почти целият свет е замрял и се намира под карантина, пред родителите стои предизвикателството ежедневно да измислят нещо забавно и интересно за децата си. Макар поредицата „Седмицата на мишлето“ (изд. „Рибка“) от Катя Антонова да не дава отговори, тя със сигурност ни вдъхновява да се събуждаме сутрин с очакване за нещо разнообразно, макар и съвсем обикновено.

За момента „Седмицата на мишлето“ включва три книжки, посветени на понеделник, вторник и сряда. Всяка сутрин мишлето отваря очички и установява, че „Всичко бе същото, но и някак различно“. Така то си избира какво да прави през конкретния ден. В понеделник готви, във вторник спортува, а в сряда поправя стол.

Поредицата е предназначена за най-малките читатели, има скромно количество римуван и закачлив текст и красиви илюстрации, дело на Кремена Ягодина. Самите издания са с твърди страници – от онези, които могат да издържат на дърпане, хапане и всички други дейности, които хрумнат на децата. Въпреки че книгите са насочени към възрастовата група от нула до пет години, всъщност са съвсем подходящи и за по-големи деца. Четох ги на дъщеря ми, която е на шест и най-ясният показател, че една история ѝ харесва, е когато ме кара да я препрочитаме.

Ако се чудите какво да вземете на децата си, ако още са много малки, то поредицата „Седмицата на мишлето“ определено е подходяща за тях.

sedmicata na mishleto

Практично приложение: Може да използвате книжките като вдъхновение и пример за вашето дете и да си организирате седмица с различни занимания всеки ден. Например да направите сладки, друг ден да подредите играчките, трети ден малко спорт заедно и т.н.

Научете повече за авторката Катя Антонова от интервюто ѝ за „Аз чета“. Не пропускайте и ревютата ни за другите ѝ детски книги – „Феята от захарницата“ и „Четиринайсет Ванилии и половина“, „Какво значи да си силен/богат/красив?“, „Двете Кралства“ и „Принцесешки истории“, както и за сборника ѝ с разкази „Десет женски изневери“.