fb
Книги и киноСпециални

Сериалът по “Прекрасният нов свят” на Олдъс Хъксли тръгва по Netflix от 1 март

2 мин.

Почитателите на екранизации по книги ще могат да се насладят на първия сезон от сериала по класическата антиутопия на Олдъс Хъксли “Прекрасният нов свят” от 1 март в стрийминг платформата Netflix. Той дебютира в друга платформа през лятото на 2020-а година – Peacock, но през октомври стана ясно, че втори сезон няма да се излъчва там. В главните роли влизат Олдън Еренрайх, Деми Мур, Джесика Браун Финдли и Хари Лойд, Хана Джон-Кеймън и Нина Сосаня.

Трейлъра на Peacock можете да гледате тук:

В романа на Олдъс Хъксли виждаме бъдеще, в което хората са елиминирал войната, бедността и болестите. Всички жители на Земята са безгрижни и постоянно щастливи, но цената, която плащат за постигането на тази идилия, е загубата на силните чувства, семейството, изкуствата и разнообразието в културата. Сериалът с главен сценарист Дейвид Уийнър (Homeland) се различава от книгата с поставянето на фокус върху историята на Джон Дивака, изигран от Олдън Еренрайх (“Соло: История от Междузвездни войни” – 2018 и “Жълти птици”’- 2017).

Жителите на Нов Лондон са оборудвани със зрителни импланти, които не само ги карат да виждат заобикалящия ги свят като дигитална реалност, но и ги свързват към глобална мрежа, в която могат да погледнат през очите на всеки друг, влязъл в системата. С този фокус върху технологиите от бъдещето романът на Хъксли от 1932 г. има съвсем съвременно звучене.

Вижте повече за антиутопичния роман на Хъксли в съпоставка с друго произведение в жанра, превърнало се в класика – “1984” от Джордж Оруел – тук.