fb
Ревюта

„Сестри Палавееви“ разтърсват съвременната българска проза

2 мин.
Sestri Palaveevi

Sestri Palaveevi„Сестри Палавееви в бурята на историята“ (изд. „CIELA“) не е от онези книги, на които се спираш, за да подчертаеш нещо с молив, и единствената причина за това е, защото четеш в захлас от началото до края. Алек Попов разказва закачливо, игриво, изкусно добре. Действието се развива динамично, адекватно и превъзходно. Диалозите са добре усъвършенствани. Героите са интересни, завладяващо описани.  А хуморът и иронията присъстват през цялото време като сянката, която те следва неотлъчно в слънчев ден.

На пръв поглед „Сестри Палавееви в бурята на историята“ се води може би мрачна книга за едно мрачно време, един мрачен период за Царство България по време на Втората световна война. В началото на 40-те години двете близначки Кара и Яра, израснали сред лукс в буржоазното си семейство, решават да станат партизанки. Или казано по друг, по-модерен начин, две кифли решават, че имат малко повече достойнство и акъл и трябва да постигнат нещо по-смислено в живота си. И го правят, нагазвайки смело в една уж мъжка територия. Свършват някоя и друга пакост, а след това бягат от дома си. Променят имената си на Габриела и Моника, сякаш са чалга певици, но в името на по-велика кауза, за да се присъединят към партизанския отряд на командир Медвед, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Следват шеметни и трагикомични ситуации, премеждия, битки, суматоха, предателства, борба с действителността, борба за оцеляване…

В „Сестри Палавееви в бурята на историята“ Алек Попов е седнал и просто е развихрил въображението си. Ама така го е развихрил, че да ти замирише на барут.  Тази книга, писана 20 години след края на комунизма, има свободата да бъде лишена от цензура. И точно това я прави безапелационно добра. Толкова добра, че няма как да те остави безразличен, макар за някой може би емоциите да са противоречиви. Резултатът, в крайна сметка, е едно произведение, което се чете леко, приятно и неангажиращо. Но най-важното е, че този роман е различен, интригуващ и уникален.

Още едно ревю за романа можете да прочетете от Алекс тук, както и в Книголандия и Литературата днес.