fb
Книги и киноСпециални

„Шарлот“ на Давид Фоенкинос се завръща като пълнометражна анимация

1 мин.

Историята на художничката Шарлот Соломон, описана в романа на Давид ФоенкиносШарлот”(изд. Колибри), ще бъде филмирана под формата на пълнометражна анимация, съобщава вестник Le Figaro. Новината бе обявена на откриването на юбилейното издание на фестивала за анимации в Анеси. Режисьорът Ерик Бержерон ще работи по филма заедно с Ерик Рутерхорф и Мириам Тейвз, които ще бъдат косценаристи на канадската продукция.

Cover-SharlotВ романа си Давид Фоенкинос разказва историята на реално съществуващата еврейска художничка Шарлот Соломон, която израства в Берлин, но Втората световна война я принуждава да потърси убежище в Южна Франция. Дните на художничката се превръщат в агония, белязани са от любовни вълнения, творчески вдъховения и трудностите на войната. Писателят изгражда романа в нестандартна форма, която грабва и впечатлява с чистия си език, меланхолията и наситеността на сюжета.

“Шарлот” носи на французина и престижната наградата “Рьонодо”. Книгата излезе на български през лятото на 2015. Непосредствено след това Фоенкинос гостува и лично в София и Варна, където се срещна с българските си читатели. У нас писателят е изключително популярен като има издадени над 10 книги, сред най-известните са романите “Деликатност”, “Спомените” и “Шарлот”.

Прочетете още интервюто на Деси Микова с Давид Фоенкинос, както и откъс от „Шарлот„. Не пропускайте да прочетете и ревютата за книгите “Деликатност(изд. „Колибри”),“Спомените(изд. „Колибри”)„Еротичният потенциал на жена ми” (изд. „Пулсио”)„Независими сърца” (изд. „Пулсио”).