fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БлоговеМнения

Книгоиздаването е мъртво, да живее книгоиздаването!

6 мин.
singh shiv

singh shivШив Синг, Директор „Цифрови технологии“ в PepsiCo

Установил съм, че заглавията от типа „Нещо е мъртво“ привличат повече внимание, така че не можах да устоя на изкушението да използвам именно такъв тип заглавие. А и след изявлението на Сет Годин, че възнамерява да се отърве от традиционния си издател (Portfolio – издателска къща, притежавана от групата Penguin), не можах да не се запитам: означава ли това, че издаването във вида, в който го познаваме, е мъртво?

Намирам тази тема за изключително интересна, тъй като е нещо, което обсъждах надълго и нашироко на Световната конференция за електронните книги през януари. Ето моят отговор на въпроса.

Сет Годин е сред най-популярните и продавани автори в областта на маркетинга, а от последната му книга – ‘Linchpin’, са продадени повече от 50 000 копия. Издателят му вероятно е изиграл голяма роля при редактирането и разпространението й, но Сет Годин планира да публикува бъдещите си книги в Интенет под формата на приложения, малки дигитални формати и дори в PDF–вариант.

Какво означава това?

1. Сет Годин познава своите читатели по-добре, отколкото  ги познават издателите му.
Годин е осъзнал, че наистина познава читателите си. Той знае какво желаят, знае как да се докосне до тях и съвсем точно знае какво иска да им сподели. Освен това, Годин има своя собствена маркетингова платформа чрез блога си, както и чрез акаунта си в Туитър, така че няма нужда от издател, който да прави това вместо него. По този начин интернет се превръща в удобен вариант за Годин да разпространява книгите си сред читателите.

2. Сет Годин вярва в силата на своя бранд и залага всичко на него.
В основата на бранда стои играта. Трябва да вярваш в себе си и в думите си, ако искаш нещо да проработи, би казал Годин. И точно това прави той – влага парите си в своите думи. Ще продаде ли толкова много книги? Може би по-малко? Ще привлече ли нови читатели или само старите фенове ще го купуват? Само времето ще покаже какви са отговорите на тези въпроси, но без съмнение това е предизвикателство за Годин.

3. Сет Годин не вярва, че неговите издателите му носят достатъчно полза.
Като казва, че възнамерява да продава книгите си онлайн (и по този начин – директно на читателите), Годин всъщност твърди, че неговите издатели не му носят достатъчно полза. Той оценява необходимостта от добър редактор (и би си наел независим такъв), но всичко останало не е от такова значение за него.

Очевидно издателите трябва да се разтревожат. Barnes & Noble и Borders – също. А ако и други водещи автори усвоят този модел, всички издатели ще са в голяма беда.

4. Сет Годин знае, че самият формат на книгата също заслужава преразглеждане.
Има една тайна при писането на книги, която никой не харесва. Аз съм минал през този процес съм се убедил в нея със собствените си очи: трябва да запълваш страниците. Това означава, че дори ако идеята ти или онова, което искаш да предадеш на читателите, се нуждае от стотина страници, ти си задължен да го разтеглиш на двеста или триста. Така се правят книгите. Трябва да се подчиняваш на тези указания, защото ако книгата е прекалено малка по обем, издателите няма да могат да спечелят достатъчно от нея. Ето защо Годин признава, че микроформатите като аудио файловете и приложенията заслужават да бъдат изследвани като механизъм за споделяне на идеи. По този начин авторът не е ограничен от строгата структура на книжния пазар.

5. Сет Годин е проумял, че икономиката е на негова страна.
Предполагам, че за всяка продадена книга Годин получава възнаграждение от около 15%. Не е зле, когато продаваш 50 000 книги на цена от 17,13 долара всяка. Това прави 2,5 долара на книга или общо 128,475 долара. Но представете си, че той продава книгите си онлайн. Това би означавало, че ще получава около 80% от печалбата т.е. зашеметяващата сума от 685,000 долара. Сега си представете, че Годин продаде само половината от тази бройка онлайн вместо чрез верига от книжарници (т.е. дистрибуционните канали, които издателят притежава). Дори при това положение той пак би спечелил повече – 342,600 долара. А нека си представим, че Годин продаде едва една четвърт от тези книги. Това ще се равнява на 171,300 долара чиста печалба, а не мисля, че за него ще е трудно да продаде 12 500 книги директно на читателите си, защото той няма нужда от издател, за да бъде по-добър.
Само времето ще покаже дали и други водещи автори ще се приспособят към подобен модел, защото за един автор няма нищо по-хубаво от това да се доближи до своите читатели. Въпросът е дали този модел ще проработи и дали останалите автори ще се сдобият със свой собствен бранд, дистрибуционна платформа и най-важното – куража да пробват нещо подобно.

Бих поспорил дали, ако издателите на книги следваха посочения от мен модел, те щяха да се притесняват по-малко за случващото се около тях.

Шив Синг е всепризнат маркетолог в областта на цифровите технологии, който фокусира вниманието си върху необходимостта брандовете да се трансформират под натиска на еволюцията, свързана с дигитализирането на комуникацията и появата на социалните медии. През септември 2009 г. той беше признат от Ad Age за медиен експерт. Синг е автор на книгата “Мениджмънт на социалните медии For Dummies”.
Шив Синг е в компанията PepsiCo от юли 2010 г. , където отговаря за цифровите технологии. Преди това е работил в Razorfish, една от най-големите интерактивни агенции в света, част от Publicis Worldwide, повече от 11 години.

Тази статия е първоначално публикувана в блога на Шив Синг „Going Social Now“ и е препечатана с неговото позволение.