fb
БългарияНовини

Швейк се завръща на театралната сцена

2 мин.

Любимецът на поколения читатели войник Швейк отново ще слезе от страниците на Ярослав Хашек и ще се завърне на театралната сцена у нас. На 20 и 21 януари на голяма сцена в театър “Българска армия” са премиерите на постановката на Бина Харалампиева „Швейк“ с участието на Герасим Георгиев-Геро в ролята на Швейк и сценичния му партньор Валентин Танев, който ще пресъздаде няколко персонажа.

„След изключителното превъплъщение на Герасим Георгиев-Геро в ролята на Бай Ганьо в постановката на Младежкия театър “Господин Балкански”, се замислих кой друг литературен образ би могъл да бъде интересен не само за публиката, но и за актьора, както и за творческия екип. Така се роди идеята за Швейк“, разказва продуцентът Валерия Пачева.

Продуцентската компания „Арт Кейс“ неслучайно започва работа работа по спектакъла през 2013 г., когато се навършиха 130 години от рождението на Ярослав Хашек и един век от публикуването на първите истории за Швейк. Тази година се навършват и 100 години от началото на Първата световна война. „Искахме да отбележим едно от най-важните събития в съвременната история на Европа, а и на света като цяло“, казва Пачева.

Първоначално идеята е била „Швейк“ да бъде поставен като моноспектакъл на Геро, но при разговорите с режисьора Бина Харалампиева и автора на сценичната версия Юрий Дачев продуцентите от „Арт Кейс“ стигат до извода, че би било по-логично Швейк да не бъде обречен на самота. Така на сцената ще имаме възможността да видим и Валентин Танев в поредица от чудни роли – от куче до фелдфебел.

Макар през последните няколко години „Швейк“ да липсваше от голямата театрална сцена у нас, постановката в театър „Българска армия“ далеч не е единствената. Първата театрална интерпретация на произведението е от 1973 г. на неподражаемия Георги Калоянчев, а след 2000 г. няколко сезона Руси Чанев изиграва Швейк в изключително успешен моноспектакъл на камерната сцена на Народния театър.