fb
БиблиотекитеНовини

Силистренската Регионална библиотека събра поколения библиотекари за 150-годишнината си

2 мин.
библиотека Силистра юбилей

Силистренската Регионална библиотека „Партений Павлович“ организира среща на бивши и настоящи библиотекари по случай 150-годишнината на библиотечното дело в града, научаваме от сайта ploshtadsvoboda.bg. Тя мина под надслов „Библиотекарите – преди и сега”, а с презентация бе почетено делото на патрона на библиотеката – бележития книжовник и патриот Партений Павлович.

Проявата започна с откриване на изложба за историята на библиотеката „150 години – в 150 снимки“. Представена бе и изложба с книги, издадени от силистренски автори.

„Днес сред нас са колегите, които са работили в библиотеката преди нас“, каза в словото си директорът на библиотеката Светла Ангелова. „Обръщаме се към Вас, за да Ви благодарим, че сте били част от Регионална библиотека – Силистра. Всеки от Вас със своя труд е допринесъл библиотеката да бъде необходима и уважавана институция в нашия град. Обръщам се и към колегите, с които днес продължаваме библиотечната традиция и да ги уверя, че вярвам във всеки един от тях и се надявам заедно да продължим да развиваме библиотечната дейност в нашия град!”.

За по-новата история на библиотеката споделиха свои спомени бившите библиотекари. Представители на различни поколения, те разказаха за интересните си срещи с читатели, творци, общественици. Припомниха важни моменти, свързани с летописа на библиотеката – преместването в сегашната сграда през 1963 г., обособяването на специализираните фондове и отдели, нарастването на библиотечните фондове и тяхната обработка според библиотечните изисквания.

150-годишнината на библиотечното дело в Силистра се свързва с дейността на местното читалище. На 1 септември 1870 г. родолюбиви силистренци основават първото читалище в Силистра и му дават името „Надежда“. В устава на читалището е записано, че то има за цел да доставя на читалищната публика „средства за прочитане“, да подпомага българската книжнина. Започнала своята дейност със скромната сбирка подарени книги, вестници и списания, библиотеката винаги се е стремяла да удовлетворява духовните потребности на гражданите на Силистра.

Днес Регионална библиотека „Партений Павлович“ съчетава традиционните културни политики с иновативни практики и информационни технологии.

Снимка: Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра