fb
Ревюта

„Скълдъгъри Плезънт”, или новият любим детектив на тийнейджърите

4 мин.

Скълдъгъри Плезънт - Дерек ЛандиВ световната литература съществуват много легендарни детективи – Шерлок Холмс, Еркюл Поаро, Филип Марлоу, Мис Марпъл, Комисар Мегре и доста други, които с характерна техника и непогрешими заключения са си извоювали място сред най-обичаните литературни герои изобщо. При книгите за деца също се открояват някои имена като Тими Провала, собственикът на детективска агенция „Тотал Провал“ ООД, прочутият герой на Марк Твен Том Сойер, отрядът от улица „Бейкър”, който помага на Шерлок Холмс, и др. Доскоро обаче нямаше нищо по средата – детектив, който да допадне изключително на тийн аудиторията. И тук се намесват Дерек Ланди и неговият необичаен претендент за любим детектив на тийнейджърите – “Скълдъгъри Плезънт” (изд. „Студио Артлайн“).

Той е поразително слаб, блед, плешив, има само едно изражение на лицето и винаги гледа с един такъв празен поглед… Е, това може да се обясни с факта, че е скелет. Шофира „Бентли“ R-Type Continental от 1954 година и не е много сигурен дали е от добрите. Когато обаче ще пострада невинен човек, не може да стои безучастен. Така и се запознава с 12-годишната Стефани Еджли – докато я спасява от мистериозен мъж, който се опитва да я убие. Безкрайно отегчена от еднообразния си живот, по непредвидимо стечение на обстоятелствата тя се оказва въвлечена в свят на древни същества, магия и опасности.

Едноименната книга дава началото на поредицата от девет романа. За щастие на всички настоящи и бъдещи фенове, те вече са преведени и на български език. На пръв поглед сюжета е като по образец – заплаха е надвиснала над света, лошите се опитват да се доберат до всемогъщо оръжие, екип от нетипични герои се събира, за да им попречи, и т.н. Дерек Ланди обаче успява да ни го поднесе по такъв начин, че нямаме нищо против да се потопим в малко клишета за сметка на оригинални, духовити и крайно симпатични герои.

На фона на битката със злото и спасяването на планетата се полагат основите на отношенията между Скълдъгъри и Валкирия (т.е. Стефани, защото в този свят всеки има три имена – дадено име, обикновено от родителите, което не бива враговете ти да научават, защото им предоставя власт над теб, придобито име, което всеки сам си избира, за да се защити от силата на даденото име, и истинско име, което е източникът на най-могъщата сила). Те се променят като индивидуалности, под влиянието, което упражняват един на друг, и се превръщат в един необичаен, но изненадващо сполучлив екип, с който можем да се смеем, от който можем да учим и заради който най-вече тръпнем в очакване каква ще е следващата им необичайна приумица.

Освен дуото главни герои книгата изобилства и от оригинални второстепенни персонажи. Старейшините, който следят заСкълдъгъри Плезънт 2: Да играеш с огъня - Дерек Ланди реда и баланса в света, мистериозната Чайна Сороуз, ловката Танит Лоу и злият Серпин оформят ядрото от образи, като всеки от тях сам по себе си бива развиван и доизграждан. В това несъмнено лежи тайната на успеха на поредицата.

Първата книга поставя основите на един широк свят на магия, добро и зло, който тепърва има да откриваме. Въпреки жанра си, който най-често бива определян като детско фентъзи, поредицата постепенно преминава в по-тъмни тонове, докато героите израстват заедно с аудиторията си. Във втората част, „Да играеш с огъня”, много по-дълбоко е засегнат вътрешният свят на главната героиня, която започва да си задава редица логични въпроси, чиито отговори не не може да бъдат еднозначни. Към кой от двата свята, в които живее, принадлежи? Възможно ли е да съвмести двете си личности, без никой да пострада? Как тайните, които пази, застават между нея и семейството й? Това са само част от темите, засегнати между ожесточените битки с огнени кълба, ловки престъпници и гротескни същества.

Предразсъдъците, които понякога поражда жанровата принадлежност на някоя книга, нямат място тук. „Скълдъгъри Плезънт” е детска история, защото е подходяща за деца, но горната граница остава отворена. Можете да си запазите дозата скептицизъм, която е възможно да се задържи и през първия роман, но във втория със сигурност ще намалее, а нищо чудно и съвсем да се изпари, докато посягате към третия. Всеки световноизвестен литературен детектив има по една отличителна характеристика. Скълдъгъри е изтъкан от отличителни характеристики.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.