fb
Ревюта

Скандинавски богове а ла Геймън – епичност и щипка хумор

1 мин.

В „Скандинавска митология“ (изд. „Ciela“) Нийл Геймън стъпва на двете Еди*, за да преразкаже в свой стил и за по-млада публика истории за богове, великани, джуджета, тъмни и светли елфи, вълшебни животни и предмети и т.н. Геймън събира 15 истории, като цялото няма претенции за роман. Връзките между отделните текстове се дължат най-вече на общите персонажи. Някои от тях носят по-дълбок философски смисъл, а други просто описват „магариите“ на скандинавските богове. А вярвайте, те действат с божествен размах!

Най-голямото предимство и удоволствие от книгата е простичкият начин, по който Геймън успява да въведе читателя в обърканата вселена на скандинавската митология с нейните 9 свята и непривични за българското ухо имена. Също и начинът, по който успява да покаже характера на всеки от боговете с всичките им недостатъци и без да ги идеализира излишно. Безспорно те не са като обикновените хора заради притежаваните от тях сили и способности, но е трудно да не се надсмееш чисто човешки над някои от глупавите им постъпки, капризи, егоизъм или неуместен инат. С умели и често забавни диалози Геймън успява да предаде характера им с една-две реплики и да очовечи страховитите богове.

Еда е нордически термин, с който учените наричат две средновековни исландски литературни творби – Прозаичната Еда и Поетичната Еда. Тези произведения и са основните източници за скандинавската митология.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.