fb
Книги и киноСпециални

След премиери в Стара Загора и София „Дамасцена“ тръгва в 50 кина в страната

2 мин.

Дългоочакваният филм на режисьора Тодор Анастасов по сценарий на Мария Лалева „Дамасцена“ направи истински фурор на двете си премиерни прожекции в Стара Загора и София. Създадената по истински случай лента събра близо 1000 зрители на двете събития в старозагорската Държавна опера и столичното кино „Люмиер ЛИДЛ“ на 29 и 30 октомври.

„Дамасцена“ тръгва официално в киносалоните от 3 ноември, като ще може да бъде гледан на близо 50 места в цялата страна.

Основният актьорски състав на продукцията – Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева, Любен Чаталов, Троян Гогов и Любомир Фърков, както и целия технически екип и част от близо 1500 статисти присъстваха на премиерата в Стара Загора. Градът под липите бе избран за първа прожекция на филма като реверанс към целия регион, от който тръгва вдъхновението за лентата.

Гости на звездната премиера на „Дамасцена“ в София бяха Христо Мутафчиев, Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Албена Михова, Иво Аръков, Мариана Попова, проф. Божидар Манов, Евелина Борисова, Ева Тепавичарова, художникът Стефан Божков, Орлин Горанов със съпругата си, Михаил Дюзев, Ники Илиев, Милена Фучеджиева и други представители на кино- и театралните среди.

Непосредствено преди прожекцията актьорът в главната роля Веселин Плачков сподели, че изпитва не толкова творческо вълнение, колкото се вълнува заради самите хора:

„Много бих искал след като са гледали филма, зрителите да кажат: „Най-сетне филм, такъв какъвто искаме ние!”  И като се приберат вкъщи, нещо в живота им да се промени. Ей толкова да мръднем в съзнанието на българина, филмът ще е тотален успех.”

Първите зрителски отзиви след края на прожекцията говорят за „красив и визуално изпипан филм с пленяваща история за успешно осъществена мечта тук, в България“.

И двете премиерни прожекции бяха съпътствани от изложбата на художник-фотографа Гаро Кешишян „Дамасцена: Филмът зад кадър“. Експозицията включва 70 снимки, подбрани от над 24 000 кадъра от 2-годишния снимачен процес на лентата и от 3 ноември ще бъде разположена във фоайето на Фестивалния и конгресен център във Варна.

Филмът на Тодор Анастасов със сценарист и продуцент Мария Лалева е създаден и се разпространява от Филмова къща „Дамасцена“. Медийни партньори на продукцията са „БГ Радио“, „Жената днес“, „Аз чета“, „Под моста“, OperationKino, PopcornMoviesBG, Cineboom и Kazanlak.com.