fb
Ревюта

„Софийски магьосници 3: Вещиците от Витоша“ – новите съюзници в битката срещу злото

3 мин.

Винаги подхождам с голямо вълнение към книги на български автори. След като прочетох и харесах първите две части от поредицата за софийските магьосници, нямаше как да пропусна „Вещиците от Витоша“ (изд. „Ciela“) на Мартин Колев. Историята на любимата ни шайка продължава и съдбата на света отново е в техни ръце, както и на някои нови съюзници.

Този път Бриян остава на заден план за сметка на Свилен, който беше потънал вдън земя във „В сърцето на Странджа“. Както заглавието подсказва, Мартин Колев ни запознава с различен вид персонажи в магическа България, а именно – вещиците. Те намират Свилен в точния момент и му помагат да излезе от безвременното битие, в което се е вкарал.

Лично за мен Свилен не беше сред най-интересните герои в първите две книги, затова първоначално се разочаровах, че няма да чета за приключенията на Бриян. С всяка следваща страница обаче започнах да намирам неговия учител за все по-интригуващ.

Вещиците и всичко, което представляват, много ми допаднаха. Дори бих казала, че ми легнаха на сърцето повече от магьосниците. Вдъхват усещането за нещо езическо, древно и могъщо и ти се приисква да се загубиш нарочно в гората, само и само да се натъкнеш на сборището им, особено на слънцестоене или равноденствие.

Изненада ме и развитието на образа на Ванина. След първите две книги не очаквах здрачницата да се отнесе толкова сериозно към политическия пост, който заема. Определено ще останете впечатлени от целите, които тя си поставя в края на романа, както и от начина, по който възнамерява да промени магьосническата администрация.

Както във всяко себеуважаващо се фентъзи, и тук не липсва епична битка. Злото, разбира се, се крие под носа на любимата ни шайка и вечната война не завършва без жертви…

Мартин Колев на премиерата на „Вещиците от Витоша“ (снимка: „Ciela“)

Като цяло „Вещиците от Витоша“ ми хареса, но не бих могла да кажа същото за речника в края на изданието. Първоначално се зарадвах, щом го видях, но впоследствие ми се налагаше постоянно да прелиствам страниците, за да открия значението на дадена дума или израз. Дойде ми малко в повече. Към края даже нямах желание да го правя, тъй като това ме откъсваше от историята.

Признавам и че ми липсваше участието на Бриян и Буря. При положение че в предишните две книги сюжетът се фокусираше върху оглемага, очаквах и в третата част да е така. А и финалът на „В сърцето на Странджа“ предизвика доста въпроси у мен, на които Бриян трябваше да отговори. Въодушевих се, че накрая на романа, макар и за малко, се появиха някои любопитни подробности около произхода на любимия ми герой.

Сигурна съм, че всички, докоснали се до историите на Мартин Колев, вече са очаровани от света, който той е създал. Ако сте фенове на поредицата, „Софийски магьосници 3: Вещиците от Витоша“ определено си заслужава да бъде прочетена.

Не пропускайте ревютата на Вероника за „Софийски магьосници“ и „В сърцето на Странджа“. Научете повече за автора Мартин Колев в рубриката ни „Как четеш“.

Още ревюта за „Вещиците от Витоша“ ще намерите в „ShadowDance“, „Книжни Криле“, „Rose Red’s World“ и „Дневникът на един книжен тигър“, както и в буктюб каналите „Krasi’s_Bookish_World“ и „WELCOME TO MY MIND“.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.

[ + ]