fb
@-книгиЕ-книги

Sony пускат нова DRM защита за е-книги

1 мин.
e-knigi

SonySony пускат нова DRM* защита за е-книги през април, съобщава The Digital Reader. Тя ще бъде значително по-отворена, гъвкава и насочена към потребителя от масово използваните в момента и ще позволява препродажба на “използвани” електронни книги.

Sony не са пряко заинтересовани от пазара на дигитални книги, където основните играчи са Amazon, Apple и Adobe. От компанията обаче планират да се съсредоточат върху нови пазари (образователни, корпоративни и др.) и да разработят нови бизнес модели.

Не са ясни много подробности по проекта, но се смята, че Sony водят преговори  с Нюйоркска обществена библиотека, която проучва възможността за разработване и внедряване на собствена платформа за е-книги.

Ето и функциите, които ще включва новата DRM защита:

  1. Читателят ще може да дава назаем книгите си;
  2. Книгите, закупени от различни магазини, ще бъдат достъпни на всички устройства на потребителя;
  3. Читателят ще може да заема книги от библиотеките за различен период от време, според личното му желание. Например, книга с по-малко страници – за по-кратък срок, а по-обемна – за по-дълъг;
  4. Библиотеките ще могат да предлагат подновяване на срока на заемане от разстояние;
  5. Читателят ще може да препродава книгите си.

* Digital rights management (DRM) е обобщено понятие на технологиите за контрол на достъпа, копирането и промяната на ресурси, които са компютърно базирани; технологии за защита, използвани от производителите на хардуер, издатели, носители на авторски права и др.