fb
БългарияНовини

Търсят се изгряващи писатели

3 мин.

Изгряващи писатели от 11 европейски страни, сред които и България, се търсят по международния проект за развитие на таланти CELA – Connecting Emerging Literary Artists. Целта е авторите да се свържат с изгряващи преводачи чрез майсторски класове, примерни преводи, менторство, презентации и срещи на живо, съобщиха от Фондация „Следваща страница“.

Проектът има за цел да предложи равни условия на литературни творци от пазарите на малки езици в Европа да изградят международна кариера, да достиганат до международна публика и да развият професионалните си умения.

Програмата предлага на всеки участник превод на откъс от последния му роман на 10 европейски езика, публикуване на откъса на уебсайта на CELA и в други литературни платформи в Европа, 2 международни онлайн майсторски класа по практически теми за професионално развитие, менторска програма, комплект инструменти за професионална комуникация с фотопортрет и биография на всеки писател, среща на екипа на живо в София.

Планира се и работна седмица за всички участници в проекта на живо в Торино, Италия, в периода от 29 януари до 2 февруари 2025 г. Одобрените кандидати ще имат възможност да посетят литературен фестивал в една от участващите в проекта страни и ще имат достъп до контакти в международна мрежа от над 300 писатели, преводачи и литературни организации в Европа.

Могат да кандидатстват писатели на художествена или нехудожествена проза на български с издадени минимум 1 и максимум 3 произведения от българско издателство, както и автори на литературна творба, която или не е превеждана на чужд език, или на не повече от 1 от езиците по проекта. Предимство ще имат участниците, които са завършили курс по литература и/или творческо писане. Вижте всички условия от тук.

Партньорските организации в проекта са Book Arsenal от Украйна, deBuren от Белгия, Passa Porta от Белгия, Scuola Holden от Италия, Krakow Festival Office от Полша, FILIT от Румъния, KROKODIL от Сърбия, GOGA от Словения, Escuela de Escritores от Испания,Czech Literary Centre от Чехия, Wintertuin от Нидерландия. България се представлява от Фондация „Следваща страница“.

Всяка от организациите ще избере писатели и преводачи, които ще създадат мрежа от 132 международни литературни творци и ще участват в проекта заедно. Официалният език на проекта е английски, което важи и за документите, които трябва да бъдат подадени. А те са: актуална автобиография (максимум 1 стр. A4), която съдържа трите имена на кандидата, данни за контакт, местоживеене и месторабота, информация за образованието и опит като писател; мотивационно писмо (максимум 1 стр. A4) и откъс от последното произведение в оригинал на български език (максимум 2500 думи). Ако е наличен – и превод на английски език.

Документите за кандидатстване се изпращат в PDF до Адрияна Панева на мейл: [email protected] с тема на писмото ‘CELA open call’.

Крайният срок за кандидатстване е 31 май 2024 г.