fb
От издателстватаСпециални

„Сорая“ от Мелтем Йълмаз – спираща дъха история за неудобни истини

2 мин.

Advertorial

Възходът на ИДИЛ и гражданската война в Сирия принуди много семейства да изоставят познатия начин на живот и да напуснат домовете си с надеждата, че ще намерят подслон и надежда извън границите на родината си. Мнозина от тях попадат в бежански лагери из цяла Турция и Европа. В политическия дебат за съдбата на бежанците бяха изгубени техните лични истории.

В дебютния си роман разследващата журналистка Мелтем Йълмаз описва спиращата дъха история на една сирийка, прегърнала своята искрица надежда в житейската безизходица, където няма място за обич. Романът „Сорая“ е вдъхновен от житейската драма на пострадало от войната в Сирия и потърсило убежище в Турция младо момиче.

Йълмаз е автор на три книги, носител на наградата за най-добър репортаж на Съюза на съвременните журналисти в Турция. Години наред е наричана „гласът на непривилигированите“ – живеещи на улицата хора, изоставени деца, бежанци, подложени на насилие жени и други. meltem-yilmaz

Дебютният й роман разказва историята на двайсетгодишната Сорая, която бяга от войната в Сирия, където градовете миришат на гняв и кръв, и се подслонява в Турция с надеждата за ново бъдеще. Когато се съгласява да се омъжи за трийсет години по-възрастен от нея мъж, попада в капан, по-смъртоносен и от войната: любовта.

Историята на Сорая е покъртителна и неудобна – разкрива неприятни иситини за отношението към бежанците и нередностите в лагерите. Може би затова предизвиква отзвук у читателите – книгата е сред 11-те селектирани и представени книги на Berlinale Film Festival 2016 като най-подходящи за филмиране.

От издателство „Софтпрес“ потвърдиха, че планират да предоставят на българските читатели възможност да се срещнат лично с Мелтем Йълмаз. Следете „Аз чета“ за още новини по темата.