fb
Ревюта

Социално за новите и старите мрежи

2 мин.

instrumenti-za-sotsialni-mrezhi_0_1Не обичам книги да ме оставят със смесени чувства. Обаче се случва. Случи се и с “Инструменти за социални мрежи” на Жюстин Томс и Камелия Георгиева, която оставих да отлежи малко след излизането й, преди да прочета. С две думи мога да я определя като доста добра книга, почти учебник, за това как да се справяме в света на социалните медии. По-задълбоченото прочитане обаче дава повечко поводи за притеснения и именно оттам идват смесените чувства.

“Инструменти за социални мрежи” е първото печатно издание, което ми попада, в което се говори за Google+ и начина, по който социалната мрежа на Google ще промени общуването в интернет. Влизането на социалката на онлайн гиганта и интеграцията й с най-голямата търсачка на практика променят сериозно играта от гледна точка на social media-маркетинга. Нещо, което много добре е проследено и тук.

Отделено е и много голямо внимание на почти всичко, което можете да правите във Facebook – от създаване и управление на профил и бизнес страница, през осъществяването на промоционални кампании и дори Facebook реклама. Затова смятам, че тази книга може да се ползва съвсем спокойно като учебник за социални медии в стила на For Dummies.

Някои недостатъци обаче ми е трудно да преглътна – най-големият от тях е липсата на добра редакторска (не просто коректорска) намеса. Както винаги, това си личи в дребните грешчици, но има и неща, които са непростими за подобно издание. Като например грешни url-адреси, предложения за ползване на дадена платформа за напълно несъвместими дейности или пък излишно дълги линкове, от които мога да проследя авторите какво са разглеждали преди да вземат линка.

И за да завършим с още положителни неща – в “Инструменти за социални мрежи” си струва да се погледнат задължителния речник с термини и мненията от експерти в сферата на онлайн маркетинга (част от техните имена ще чуете за пръв път, но няма лошо; хубаво е обаче да не се държат така, все едно те са измислили бичнеса, че ще стоят гладни :).