fb
Ревюта

Призраците на добрата литература

2 мин.

Страхотия е „Апартаментът“ на Спасимир Тренчев. Просто трябва да прочетете тази книга! Една от най-добрите корици у нас напоследък, комбинирана със смела за родните стандарти тема, отлично съдържание и изненадващ развой на сюжета. Какво друго му трябва на човек, когато търси качествена литература от български автор?

Като всеки независим проект, който не е подкрепен от някое от познатите издателства, „Апартаментът“ ще ви накара да четете с доста подозрения. Но само в началото – след 30-та страница вече ще сте се уверили, че стилът на Тренчев е лек и изчистен, а искрените диалози се редуват с лекота с описанието на мислите на героите.

Мартин е от успяващия тип мъже, които знаят какво искат и как да (изманипулират – в добрия смисъл на думата – другите, за да) го постигнат. Ева пък има комплекс за това дали е добра майка, защото малкият Боби е неконтактен. А Боби всъщност все още не се чувства достатъчно смел, за да навлезе в света на другите, затова предпочита да стои в своя.

И пътят към по-добрия живот на тримата минава през преместване в апартамент в нова кооперация, който ще им спестява много време от път всеки ден, а и е в по-добър квартал. Тогава обаче започват паранормалните случки и става интересно. Силните моменти са наистина много, а борбата на семейството с призраците е наистина епична. Има обаче още какво да се поиска от поведението на героите, които на моменти се държат прекалено спокойно, предвид нещата, които им се случват.

Признавам, към края очаквах сюжетът да издъхне и всичко да приключи по доста скучен начин. Но не! Спасимир се е погрижил онзи малък детайл, който може би не всеки ще улови при нанасянето на Мартин, Ева и малкият Боби, да се окаже ключов за финала на книгата. Но най-хубавото е, че всичко приключва със сравнително отворен край.

Обичам, когато някой ми прати книга с автограф и книгата не ме разочарова. Сега остава само да попитам Спасимир: кога излиза продължението?