fb
Ревюта

Среднощна алея

2 мин.
srednoshtna-aleya_0_1

srednoshtna-aleya_0_1Среднощна алея“ е третата книга за вампирите от Морганвил. Вече нееднократно съм казвала, че най-много в поредицата харесвам кървавия, емо-готически образ на вампирите, които не блестят и не са вегетарианци, a напротив – упражняват ужасяващата си диктатура над малцината смъртни в градчето Морганвил. Третата книга залита леко и определено не е на нивото на първите две, но може би на мен пубертетските истории този път ми дойдоха леко в повече. Все пак има интересен обрат в сюжета.

Оказва се, че върпеки по-високото еволюционно стъпало, на което се намират вампирите, те също не са защитени от прищявките на природата – те са болни, цялата им раса е болна и заплашена от унищожение. Нови вампири не се създават, не за да се запази равновесието или статуквото, а защото са загубили способността си за това.

И Клеър, вречена в служба на най-древната вампирка Амели, се оказва мостът, който по-един или друг начин трябва да прехвърли знанията от главата на древен луд учен към каузата за спасяването на вампирите… Въпреки че у дома я чакат един куп други проблеми – Ева се облича в черно, Шейн мърмори и се бие, разстроен, че Майкъл вампиряса…

Като цяло нищо кой знае колко различно от предишните книги, с изключение на няколко по-разголени сцени, но понеже главната героиня е под 18 до истински екшън така или иначе не се стига. Мисля си, че ако мъжете-момчета от young adult фентъзито се разхождаха по улиците нямаше да остане жена/момиче с неразбито сърце. Всички те са толкова… мъжествени и опасни, но по един мил и добър начин… Ех, мечти.

Не знам дали за вас подобни герои са положителен или отрицателен елемент, но за мен определено са бонус. Само ако можеше персонажите да търпят някакво по-мащабно развитие. Но поредицата съдържа 12 (засега!) книги, така че няма да съм твръде претенциозна. О, много се подразних на финала – един път добре, но втора книга да завършва с изненадващата поява на нов герой, много страшен и могъщ? Хайде, де, Рейчъл, можеш и по-добре!

Книгата е подходяща да убиете времето в някое по-дълго пътуване в градския транспорт или за подарък на някоя млада дама, почитателка на готиката и вамприте. Няма да съжалявате за няколкото часа, които ще й отделите – не само с висока литература се живее.

[ + ]