fb
БългарияНе пропускайтеНовиниПанаирът

Среща с Януш Рудницки и неговите къси разкази ни очаква на Пролетния базар на книгата

3 мин.

Януш РудницкиМакар Пролетният базар на книгата в НДК да е фокусиран повече върху новите книги, подготвяни от българските издатели, а не толкова върху съпътстващите събития, културната програма на събитието и тази година включва интересни срещи с чужди писатели.

Един от акцентите е и срещата с полския писател Януш Рудницки, който ще представи българското издание на своите разкази в книгата „Смъртта на чешкото куче“ в превод на Правда Спасова (изд. СОНМ). Представянето на изданието е само ден след Деня на славянската писменост и култура, на 25 май, сряда, от 18.00 ч. на сцената на Културната програма на Пролетен базар на книгата (ляв полуетаж) в Национален дворец на културата.

Представянето е организирано от Полски институт в София съвместно с издателство СОНМ, а в него участие ще вземат самият автор и преводачката на книгата проф. дфн Правда Спасова, която е преподавател по философия и естетика в Националната художествена академия. Водещ на събитието ще бъде Калоян Праматаров.

Смъртта на чешкото кучеКнигата „Смъртта на чешкото куче“ стига до финала на престижната полска литературна награда „Нике“ (2010), до полуфинала на Литературната награда на Централна Европа „Ангелус“ и на „Гаранциите на Култура“ на полската телевизия Култура.

В своите провокативни, дръзки и гротескни истории от сборника „Смъртта на чешкото куче“ Рудницки описва реалността на емигранта и човека от малкия град, озовал се в мегаполис, както и на несретния писател, стъпка по стъпка, отхвърляйки всякакви социални и естетически конвенции. Неговите герои изглеждат прости, но чувствителни хора, нелишени от човешки странности. Те говорят и мислят за обикновените неща по необичаен начин.

Книгата е част от проекта „Разказът – един пренебрегнат жанр“, подкрепен от програма „Творческа Европа“ (Creative Europe) на Европейската комисия.

Януш Рудницки (1956) е писател и фейлетонист. Бил е журналист в пресата, издавана от „Солидарност“, интерниран след въвеждането на военно положение в Полша. Емигрира в Германия през 1983. Там следва славянска и немска филология в университета в Хамбург. Понастоящем живее в Хамбург и Варшава. Публикува в притурката за книги на „Газета въиборча“ и сп. „Twórczość”. Издал е следните сборници с проза: „Można żyć” (Може да се живее, 1993), „Mój Wehrmacht” (Моят вермахт, 2004), „Chodźcie idziemy” (Хайде да вървим, 2007), „Śmierć czeskiego psa” (Смъртта на чешкото куче, 2009), „Męka kartoflana” (Картофена мъка, 2011), „Trzy razy tak” (Три пъти да, 2013), „Życiorysta” (Биографист, 2014). Негови разкази излизат в сборници в Германия и Чехия и са превеждани също така на италиански, унгарски, руски, английски и японски. Един от тях – „Страданията на глупака Август“, излиза в Best European Fiction 2012. През 2014 г. Януш Рудницки става лауреат на наградата „Линде“.