fb
БългарияНовини

Срещи със съвременната арабска литература в събота вечер

1 мин.

Срещата с далечна и чужда култура често не е въпрос на пътуване, самолетни билети и хотелски резервации, колкото въпрос на пълноценни срещи с литературата, киното и изкуството на тези култури. От Форумът за арабска култура за пореден път ще докажат това напрактика със стартирането на регулярни месечни събития, посветени на големите имена от съвременната арабска литература и тяхното творчество. Четенията ще са на български език, но не е изключено да ги чуем и в оригинал на арабски език.

Първото събитие от “Срещи със съвременната арабска литература” е тази събота, 21 март, от 19:00 ч в Социален център „Аделанте“ на ул. Гурко 27 (сградата във вътрешния двор). Акцент в него ще бъде творчеството на сирийския писател Ханна Мина. Роденият в Латакия през 1924 година автор е смятан за един от най-големите съвременни писатели и публицисти на Сирия.

“На 21-ви март ще се съберем, за да поговорим, представим и почетем откъси от произведения на Ханна Мина и разбира се – да се видим и прекараме хубаво.”, споделят организаторите на срещите.

Ханна Мина е привърженик на реализма в литературата. Автор е на 30 романа, значителна част от тях посветени на морето, което го очарова във времето, когато е бил моряк. Централна тема на творчеството му е животът на обикновения човек и победата на човешката сила над трудностите и ограниченията. Ханна Мина не е издаван и превеждан на български език до момента.

Към фейсбук събитието може да се присъедините тук.