fb
Ревюта

„Срив“ за една нощ

5 мин.

„Срив“ е вторият роман на Б. А. Парис, който издателство „Хермес“ пускат на българския книжен пазар. Все още не съм прочела първия, защото съм от хората, които понякога просто обичат да правят нещата отзад напред. Нямам обяснение защо постъпвам така, но е факт, че ми харесва. Сега, още повече отпреди, изгарям от нетърпение да се озова „Зад затворените врати“ на авторката. Защото наистина много харесах изказа й и начина, по който разби всичките ми очаквания със „Срив“.

Много трудно се отпускам да дам петзвездна оценка в Goodreads, но този път дори не се поколебах. За въпросния роман не си спестих едната звездичка, въпреки че често го правя за книги, които наистина много са ми харесали. Просто не са достатъчно страхотни, затова си остават само с четири звезди. Но тази е.

Първата сцена, която ще се появи в ума ви, щом зачетете, е като от началото на филм на ужасите. Историята започва точно от онзи преломен момент, когато разбирате, че всичко, което ще последва оттук нататък, няма да е никак забавно за героите.

Кас е около трийсетгодишна, прясно омъжена учителка. След един купон с колегите си тя решава да се прибере през горския второстепенен път, въпреки че е обещала на годеника си да не минава оттам по тъмно. Развилнялата се буря обаче не й оставя много голям избор, защото миникупърът й едва се държи на магистралата, а чистачките изобщо не смогват на силния порой и водата, с която го заливат преминаващите автомобили.

Това, което ще й се случи нощес в гората, ще преобърне целия й свят завинаги. На пръв поглед – нищо специално. Просто спряла кола, чиято шофьорка очевидно не иска чужда помощ, защото вероятно очаква някого, на когото вече се е обадила. Но главната геориня няма как да го знае със сигурност, защото така и не успява да се пребори с всичките си страхове, за да излезе от собствения си автомобил и да отиде да попита непознатата какво става. След няколко дълги минути Кас решава да си тръгне само за да разбере на следващата сутрин, че жената, която е подминала, е била намерена мъртва.

От този миг нататък вината я гризе ужасно, без значение с какви разумни доводи си обяснява проявеното малодушие. Започва да се чувства още по-зле, когато се оказва, че жертвата всъщност е новата й приятелка Джейн. В деня след убийството някой решава да си играе с нервите на Кас – винаги, когато остане сама в къщата, зложелателят й звъни и мълчи. И така с месеци.

Б. А. Парис (снимка: Goodreads)

Междувременно бракът й с Матю постепенно се разпада заради всичките неудобни ситуации, в които го поставя загубата на паметта на съпругата му и необяснимите случки, които я спохождат. Самата тя вече толкова се е оплела в оправданията и лъжите си, че отдавна е изпуснала момента, в който да признае, че вероятно е била последната, която е видяла Джейн жива.

Кой е убиецът? Кой е човекът от другата страна на телефонната слушалка? Деменцията наследствена болест ли е? Ако е, може би Кас страда от болестта на майка си? Или всичко това е само кошмар, от който ще се събуди ненадейно? Основното послание, което аз долових в отговорите на тези въпроси, е, че в никакъв случай не бива да губим вяра в себе си, още по-малко да се доверяваме безусловно на когото и да е.

Много бих искала да споделя бурните си впечатления и възмущението си по повод нещата от живота, за които тази книга те кара да наостриш сетива. Тя отправя предупреждение как да не пренапишеш подобен сценарий в собствената си реалност. С нетърпение обаче ще запазя този разговор за друг, който вече е прочел книгата и на когото му се споделя за нея също толкова, колкото и на мен. По мое мнение, няма как да не ти се обсъжда такъв роман, ако току-що си претърпял челен сблъсък с него.

„Срив“ е психологически трилър, който ще ви накара да се съмнявате във всичко и всички. Това е една от онези книги, които те подтикват да отгръщаш страница след страница с неутолими глад и жажда за още детайли, за разрешение на загадката. Бих я препоръчала на читателите, които обичат заплетените и интересни сюжети. Изключително емоционална история, увенчана с напълно заслужен финал. Нищичко не липсва или е излишно на тези няма и триста страници.

Ако досега не сте вкусвали от този жанр, „Срив“ е перфектното предястие. Романът ще подпали книжните ви вкусови рецептори и ще ви накара да искате още мистерии.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!