fb
БългарияНовини

На 84 години почина поетесата Станка Пенчева

1 мин.
Stanka Pencheva

Голямата българска поетеса Станка Пенчева е починала на 84-годишна възраст, съобщиха от издателството й „Жанет 45“ във фейсбук.

Поезията на Станка Пенчева, макар да звучи като клише, е поезия, с която са обичали и мечтали поколения българи. Много от стиховете й са превърнати в песни. С нейната повест за деца „Мили бате!… Писмата на един дакел“ са се научили да четат хиляди български деца. Станка Пенчева ще остане завинаги не само в литературната памет, но и в личната ни – свързана с първите ни опити да четем и с първите ни влюбвания.

Станка Пенчева е родена на 9 юли 1929 г. в гр. Сливен, като трето дете в семейството. Дебютира като поетеса във в. „Изгрев“ през 1942. През годините публикува стихове, есета, очерци, преводи в списанията „Пламък“, „Септември“, „Съвременник“, „Жената днес“, както и във вестниците „Литературен фронт“, „Народна култура“, „Пулс“, „Народна младеж“, „Литературен форум“ и др.

Поетесата работи в литературната редакция на Българското национално радио между 1951-1955 г. През 1952 година излиза и първата й стихосбирка „Пълнолетие“. В творческата й биография има общо 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Нейни творби са превеждани на повече от 20 езика.

[ + ]