fb
БългарияНовини

„Стара хартия за нова книга“ пристига в Русе

2 мин.

Малки пазители на природата и приятели на книгите от Русе могат да се включат в националната инициатива „Стара хартия за нова книга“, която за седми път се провежда в крайдунавския град с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Кампанията, на която „Аз чета“ е медиен партньор, е организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ под надслов „Почисти и прочети“ и целта й е да насърчава грижата към природата и любовта към четенето.

Събитието ще се проведе на 11 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. „Свобода“ /пред хотел „Дунав“/ в Русе. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. За всички участници, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

За доброто настроение е организирана специална програма с участието младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, Фолклорен ансамбъл „Здравец“, Школа по народно пеене, Детска вокална група „Слънце“, Клуб по спортни танци „Настроение“. Всички състави и формации са част от Общински детски център за култура и изкуство.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

Вече шест години Община Русе е сред рекордьорите на инициативата – общо 13 634 деца от Русе са предали 73,2 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 952 дървета. В замяна малките екоактивисти са получили повече от 16 830 нови книги.