fb
БиблиотекитеНовини

Връчиха седмите награди на Фондация „Глобални библиотеки“ – България 2023

2 мин.

Сайтът „Детски книги“ бе удостоен с наградата за национална медия на Фондация „Глобални библиотеки“ за 2023 година, а наградата бе връчена на основателката му Валентина Стоева. Посланието, което тя отправи от сцената, бе ясно – „Можем да променим средата!“.

„Медиите са граждански жокер, защото те се появяват там, където трябва да се мотивират гражданите. Освен форма за задоволяване на потребност, от изкуство и култура, те са и борци за каузи – каузи за четенето. Живеем във време, в което четенето трябва да се защити, и то четенето на дълги текстове. Затова и медиите са тези, които защитават ролята на библиотеките – тези рицари на дългия текст. Ето защо подкерпихме медия, която насърчава четенето, и то в най-ранна детска възраст – сайта „Детски книги“, мотиривира избора председателят на журито на седмите награди на Фондация „Глобални библиотеки“ – България доц. Георги Лозанов.

Наградата за Регионална медия отиде при Пресклуб на БТА – Варна, а наградата получи Евгения Друмева. Освен статуетка тя получи и специална грамота за популяризирането на библиотеките в нашето общество.

Награда за спомоществувател на името на Снежана Янева получи Книжен център „Гринуич“ за кампанията „Стара хартия за нова книга“.

Отличието за публична институция беше връчено на Община Враца. Наградата получи зам.-кметът Александър Владимиров.

Форумът уважи и министърът на финансите Асен Василев.

„Вашата работа е много трудна, защото трябва да запали искрата. Това не е само професия и занят, това е призвание. И колкото и странно да звучи за министър на финансите, всеки път когато гледаме в библиотеките и читалищата, това, което виждям, е, че в момента хора като вас, които работят с цялата си сърце и душа, са драстично зле финансирни. В същото време има читалища и библиотеки, които стоят заключени. Защото стандартът е направен на субсидинара бройка и квадратен метър и колкото и да работите плащането е едно и също.

Затова ще настоявам за промяна на стандарта, така че библиотеката да стане жива и да докосне сърцето и душата на хората“, категоричен беше Василев.

Вечерта завърши с празнична торта по случай 10 години от създаването на Фондация „Глобални библиотеки“.