fb
СпециалниЧети повече

Стара Загора ще има своята първа „Детска читалня на колела“

4 мин.

9kДетска читалня на колела ще започне работа съвсем скоро в Стара Загора. Проектът е дело на екипа на Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ и цели да насърчи четенето сред децата в малките населени места чрез представянето на литературните произведения по атрактивен и забавен начин.

Поредицата от събития в рамките на едногодишния проект ще включва публични четения, гостувания на съвременни български детски автори, представяне и обсъждане на популярни детски книги.

„Вече една година правим Детски читални със собствени средства и с помощта на дарения от родителите и сега Сдружението прави всичко възможно да я разшири и да приобщи повече деца към нея“, каза пред „Аз чета“ председателят на Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ Олга Клисурова.

Средства за Детската читалня на колела вече се набират като част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“. Те ще бъдат използвани за закупуване на детски книги, мултимедиен проектор и екран, транспортни разходи, разходи за хонорари, рекламни материали, както и материали и консумативи по проекта.

Снимка: Животът днес

Снимка: Животът днес

Вижте още подробности в интервюто на „Аз чета“ с Олга Клисурова:

– Защо този проект е важен за Стара Загора и региона?
Този проект е важен не само за нашия град и регион, но все пак трябва да се започне от някъде и затова засега сме се ограничили в област Стара Загора. Липсата на четивни умения у над 40% от децата в България е факт. Критерии за четивна грамотност са извличането на информация, разбирането, използването и осмислянето й. Предпоставка за такива умения е да можеш и да искаш да четеш. Това е целта на проекта и затова той е важен. Той цели да събуди любовта към книгите и четенето у децата – защото четящото дете днес, става мислещ възрастен утре.

– Кои са най-важните елементи на идеята за читалнята на колела?
Всеки месец „Детска читалня на колела“ ще организира четене в различно малко населено място в област Стара Загора. Съвременни български детски писатели ще бъдат канени като гости на някои от пътуванията ни, за да представят свои книги. Освен четене, интересно интерактивно представяне или драматизация на детски книги, всяко събитие ще включва забавна дискусия или конкурс за рисунки върху представеното произведение. С това ще можем да разберем до каква степен децата са възприели и разсъждавали върху посланията на представяната книга. На всяко събитие ще бъде предоставян награден фонд от книги за децата и организацията домакин. Книгите ще бъдат закупувани на преференциални цени от издателства, които пожелаят да станат партньори по проекта.

– Колко души очакваш да засегне проектът, ако бъде реализиран?
Запланували сме проектът да продължи около година, за да могат да се отчетат реални резултати от него. Всеки месец ще посещаваме дадено населено място, където ще се опитаме да достигнем до възможно най-много деца. Освен това, проектът ни ще подпомогне дейността на малките читалища в област Стара Загора, които разполагат с оскъдно финансиране за обогатяване на детския си библиотечен фонд.

– От каква сума имате нужда, за да започнете?
Ние ще стартираме нашите читални независимо от това каква сума е набрана. Средствата, набрани чрез дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ ще бъдат използвани за закупуване на детски книги, мултимедиен проектор и екран, транспортни разходи, разходи за хонорари, рекламни материали, както и материали и консумативи по проекта. Така че в зависимост от събраните средства, ще видим и колко такива читални ще можем да осъществим. Ние вече една година правим Детски читални със собствени средства и с помощта на дарения от родителите и сега Сдружението прави всичко възможно да я разшири и да приобщи повече деца към нея.