fb
БългарияНовини

Стартира първата онлайн платформа за разкази в България

2 мин.

Нова за България онлайн платформа за публикуване на разкази срещу възнаграждение стартира този месец. „Библиотека Хипертекст“ е съвместен проект на онлайн списанията „ShadowDance“ и “Сборище на трубадури” и цели да представи на широката публика творци от жанровете фантастика, фентъзи, хорър и магически реализъм.

Професионалният модел, отдавна наложен на Запад в онлайн списания като Azimov’s и Weird Tales, предлага възможност за изява и реализация на книжния пазар на все още неутвърдени автори. Методът за изпращане на разкази е максимално улеснен чрез попълване на интернет форма, като основателите на „Библиотека Хипертекст“ гарантират бърза обратна връзка, прецизна редакция на одобрените текстове, справедливо заплащане и не на последно място професионално илюстриране и оформление, чрез което да популяризират и българските жанрови художници.

В официалната си програма организаторите споделят:

Основната цел на платформата е да насърчим редовното писане на нови произведения, като отворим вратите си за целогодишно приемане на кратки ръкописи. Бягайки от вече установената конкурсна схема по нашите литературни ширини, целим да премахнем както непрозрачността, така и неравностойните отношения между “журито” и “кандидатите”, в които личният контакт и дискусията често изцяло липсват.

Сред редакторската колегия на „Библиотека Хипертекст“ личат имената на дългогодишните автори в „ShadowDance“ Александър Попов, Георги Пенчев и Емануил Томов, на един от основателите на „Сборище за трубадури“ Петър Тушков, на писателя, преводач и сценарист Владимир Полеганов, на преводачката Жени Колева и на писателя Хараламби Марков, който води собствена колонка за TOR.com и чийто разказ The Language of Knives влезе в тазгодишните предложения за престижната награда „Небюла“.

Официалното представяне на „Библиотека Хипертекст“ ще се състои на 21 октомври, петък, в Литературен клуб „Перото“ от 19:00 ч.

С правилата за изпращане и публикуване на творби в онлайн платформата можете да се запознаете тук.

[ + ]