fb
НовиниПо света

Статуетки за „Силата на кучето“, „Дюн“ и „Карай колата ми“ на Оскари 2022

1 мин.
Снимка: Reuters

Джейн Кемпион стана едва третата жена в 94-годишната история на Оскарите, спечелила приза „най-добър режисьор“ за уестърна „Силата на кучето“. Книжната адаптация по романа на Томас Савидж (изд. „Лабиринт“), беше с 12 номинации за награди тази година.

Другият претендент с 10 номинации беше екранизацията на романа от Франк Хърбърт „Дюн“, (изд. „Бард“). Филмът на Дени Вилньов спечели в 6 категории: оригинален саундтрак, звук, дизайн, монтаж, визуални ефекти, операторско майсторство. Най-добър чуждестранен филм стана адаптацията по разказа на Харуки Мураками „Карай колата ми“.

И трите сценария, базирани на книги, не успяха да вземат Оскар за „най-добър филм“, а статуетката грабна „CODA“ – филмът за родители с увреден слух и чуваща дъщеря. За първи път престижната награда на филмовата индустрия отива при стрийминг платформа. Лентата беше пусната по Apple TV+.

Снимка: Reuters

Церемонията по обявяването на наградите на Американската филмова академия се проведоха в „Долби тиътър“ в Лос Анджелис. С послание за Украйна и минута мълчание от залата на мащабното събитие призоваха света да прави повече и да помогне както може за прекратяване на войната.