fb
БългарияНовини

Стефан Цанев: Артистите могат да превърнат нашия народ в народ от светещи хора

2 мин.

Поетът Стефан Цанев се обърна специално към артистите и разказа за връзката си с театъра по време на честването на 80-годишния му юбилей в Народния театър „Иван Вазов“ във вторник вечер. Той отказа най-високото отличие на Министерството на културата – орден „Златен век“, тъй като през ноември то бе връчено на Димитър Иванов, бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

Вижте тази част от неговата реч:

Тази година се навършва и още една годишнина – през 1967 година, точно преди 50 години, бях назначен за драматург на Сатиричния театър. От тогава досега съм живял с театъра и съм работил в театъра.

Той е моята държава, моят свят и моята вселена. И аз съм щастлив, че това тържество е отново на театралната сцена и то на сцената на Народния театър. Благодаря на директора на театъра, благодаря на артистите, които са тук до мен. Аз съм живял изключително в тяхната среда – те са за мен децата на светлината и всяка вечер те раздават душите си с надеждата да запалят тази светлина у публиката и да се превърне нашият народ в народ от светещи хора.

Благодаря на артистите от цяла България и от целия свят, които са играли в мои пиеси и са произнасяли мои думи. Благодаря и на всички артисти които ще играят, дай Боже, моите пиеси. Докато те произнасят моите слова, аз ще бъда жив. Благодаря ви, момчета и момичета. Своята любов към вас съм доказал и в личния си живот – на мен у дома ми свети актрисата Доротея Тончева. Не съм го признавал никога, но вие сте давали енергия в моя живот и сте ми светили, когато съм писал. Благодаря ви за вечни времена!

stzanevВ сряда, 11 януари, постановката „Духът на поета“ по текст на Стефан Цанев, режисирана от Маргарита Младенова, ще отбележи своето 100-но представление. В него участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Преди началото на спектакъла – от 18:15 часа, авторът на знаменитите „Български хроники“ ще раздава автографи на свои книги.